Klaus Iohannis participă luni şi marţi la al treilea Summit UE-CELAC

Preşedintele Klaus Iohannis, va participa, în perioada 17-18 iulie 2023, la Bruxelles, la al treilea Summit Uniunea Europeană & Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibiene (UE-CELAC).

137 afișări
Imaginea articolului Klaus Iohannis participă luni şi marţi la al treilea Summit UE-CELAC

Klaus Iohannis participă luni şi marţi la al treilea Summit UE-CELAC

La reuniune vor participa şefii de state şi de guverne din cele două regiuni.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, Summitul are ca scop principal relansarea parteneriatului dintre UE-CELAC, în contextul evoluţiilor geopolitice internaţionale complexe influenţate inclusiv de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

„Parteneriatul reînnoit se va axa în mod prioritar pe conectivitate sustenabilă, sprijinirea tranziţiei verzi şi a digitalizării, creşterea rezilienţei lanţurilor valorice de pe cele două continente, reafirmarea importanţei multilateralismului, a principiilor Cartei ONU, a bunei guvernanţe şi a valorilor democratice”, se arată în comunicat.

Preşedintele Klaus Iohannis va exprima sprijinul României pentru obiectivul major al Uniunii Europene de a relansa parteneriatul cu regiunea Americii Latine şi Caraibilor.

„Preşedintele Klaus Iohannis va susţine importanţa cooperării UE-CELAC pentru gestionarea noilor provocări globale, a crizelor complexe cu care se confruntă ambele regiuni, dar şi a noilor oportunităţi de dezvoltare care pot fi fructificate printr-o cooperare mai aprofundată. De asemenea, Preşedintele României va arăta că angajamentul activ al ţării noastre pentru cooperarea mai strânsă dintre cele două zone a fost reconfirmat în toate întâlnirile pe care le-a avut cu omologii săi, cu prilejul vizitelor întreprinse în Brazilia, Chile şi Argentina în luna aprilie a acestui an, în cadrul cărora a abordat prioritar pregătirile reuniunii la nivel înalt de la Bruxelles”, mai transmite Administraţia Prezidenţială.

Şeful statului va participa şi la masa rotundă cu tema „Combaterea schimbărilor climatice: spre o tranziţie echitabilă şi durabilă”.

Înfiinţată în 2011, Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibiene (CELAC) este un bloc regional latino-american cu caracter predominant politic, proiectat să aprofundeze procesul de integrare regională al celor 33 de state membre. Reuniunile anterioare UE-CELAC la cel mai înalt nivel au avut loc în 2013 şi 2015.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici