Klaus Iohannis, preşedintelui PE: România împărtăşeşte deplin calea europeană

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, după întrevederea pe care a avut-o cu preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, că România împărtăşeşte deplin calea europeană şi că PE e un partener cheie în mandatul pe care urmează să îl preia România la Preşedinţia Consiliului UE.

378 afișări
Imaginea articolului Klaus Iohannis, preşedintelui PE: România împărtăşeşte deplin calea europeană

Klaus Iohannis, preşedintelui PE: România împărtăşeşte deplin calea europeană

”Parlamentul European e un partener cheie în mandatul pe care urmează să îl preia România la Preşedinţia Consiliului UE şi în general în ceea ce priveşte cooperarea cu toate instituţiile europene. Mă bucur foarte mult asupra parteneriatului european. După cum am subliniat în discursul meu pe 23 octombrie, România împărtăşeşte deplin această cale europeană. Sunt convins că prin acţiunile noastre putem să creăm o Uniunea Europeană mai puternică şi mai bună. Ne vom confrunta cu multiple provocări care afectează viaţa cetăţenilor şi guvernele. De aceea trebuie să dăm dovadă de realism. Cred că cu tărie că împărtăşim aceleaşi valori europene şi cu toţii dorim o UE prosperă, sigură. E important să ne folosim de energia pe care o avem pentru a sublinia ceea ce ne uneşte. Aceasta e abordarea pe care o vom avea, iar summitul de anul viitor va fi o oportunitate de care să profităm cu toţii”, a spus preşedintele Klaus Iohannis după întrevederea pe care a avut-o cu membrii delegaţiei Parlamentului European condusă de preşedintele Antonio Tajani.

El a mai spus că România îşi propune să aibă o proiecţie strategică cu privire la viitorul UE şi cu privire la politicile pe care Uniunea Europeană trebuie să le adopte pe viitor.

”Sperăm ca summitul de la Sibiu să contribuie la consolidarea UE: Suntem conştienţi că proiectul preşedinţiei europene depinde de o voinţă puternică a Parlamentului European. Trebuie să obţinem acordul pentru dosare cheie. Capacitatea de a oferi încrederea cetăţenilor în proiectul european - acest angajament ar trebui să devină un imperativ politic pentru noi toţi”, a mai spus şeful statului.

La rândul său, preşedintele PE, Antonio Tajani, a subliniat faptul că în mandatul preşedinţiei române se vor organiza alegerile europarlamentare.

”Este important să transmitem un mesaj pozitiv cetăţenilor cu privire la munca pe care o facem noi. Dvs. nu sunteţi doar preşedintele României, ci sunteţi membru în Consiliul European şi avem nevoie de ajutorul dvs pe două, trei chestiuni cruciale entru PE. În primul rând Brexitul. Există un acord, suntem în deplin acord cu ceea ce face negociatorul Barnier şi trebuie să ne luptăm pentru a garanta drepturile cetăţenilor, pentru a asigura fondurile necesare şi pentru a rezolva problema frontierei în Irlanda. Avem nevoie de ajutorul dvs cu privire la migraţie, la refugiaţi. Trebuie să ajungem la un acord asupra regulamentului Dublin. Avem nevoie de ajutorul dvs pentru a ajunge la un acord pentru că trebuie să privim la soarta refugiaţilor. La fel este important şi cadrul financiar multianual. De pildă, în ce priveşte agricultura, noi suntem pentru fonduri de coeeziune, dar PE va trebui să decidă cum le abordează înainte de alegerile europarlamentare. Pentru noi e vital să trimitem un mesaj prin care să apropiem cetăţenii europeni de instituţiile europene”, a menţionat Tajani.

De asemenea, el a mai spus că este nevoie de ajutorul părţii române în perioada campaniei electorale PE va organiza acţiuni de informare pentru cetăţenii europeni.

”Alegerile din mai sunt foarte importante pentru viitorul UE. Sigur trebuie să reformăm Europa, dar ar fi o greşeală să ucidem Europa. Avem concurenţă la nivel global din partea Indiei, Chinei, SUA. Noi trebuie să fim uniţi şi dorim să avem mai multe competenţe la nivelul instituţiilor europene”, a conchis preşedintele Parlamentului European.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici