„Legea Librăriei din Teleorman”. Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi a iniţiat un proiect pentru încurajarea librăriilor de provincie

Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi a depus în Parlament un proiect de lege pe care l-am numit, simbolic, Legea Librăriei din Teleorman, un proiect de lege care presupune înfiinţarea Fondului pentru Încurajarea Librăriilor de Provincie, care va avea o valoare anuală de 600.000 de euro.

356 afișări
Imaginea articolului „Legea Librăriei din Teleorman”. Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi a iniţiat un proiect pentru încurajarea librăriilor de provincie

Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi a iniţiat „Legea Librăriei din Teleorman”

”La ora actuală, la o populaţie de circa 19 milioane de locuitori, România are doar 300 de librării. De altfel, în ultimii ani, numărul acestora a scăzut dramatic şi sunt numeroase oraşe care nu dispun de o librărie. Spre deosebire de state precum Franta sau Italia, care si-au protejat prin lege librariile de provincie in momentul emergentei sectorului de desfacere on-line, ţara noastra a asistat pasivă la dispariţia lor. Şi din acest motiv, potrivit celor mai recente statistici, ne situăm pe ultimul loc în privinţa numărului de cărţi citite pe cap de locuitor iar un român plăteşte pe cărţi, în medie, anual, nu mai mult de 3 euro. Consecinţele sunt evidente: ne aflăm în situaţia îngrijorătoare în care avem o rată a analfabetismului funcţional de 42% în rândul copiilor de 15 ani, cu o medie europeană de 17%. Pornind de la aceste date, am depus un proiect de lege pe care l-am numit, simbolic, Legea Librăriei din Teleorman”, a declarat, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, Ovidiu Raeţchi.

Deputatul PNL a explicat că proiectul urmăreşte încurajarea apariţiei librăriilor în provincie prin încurajarea iniţiativelor antreprenoriale locale, dar şi prin atragerea marilor lanţuri, care au capacitatea de a asigura evenimente culturale de ţinută şi prezenţa unor scriitori importanţi, cu rol evident de iradiere culturală.

”Proiectul de lege presupune înfiinţarea Fondului pentru Încurajarea Librăriilor de Provincie, care va avea o valoare anuală de 600.000 de euro, urmând să se desfăşoare pe o perioadă de 3 ani. Cei care doresc să înfiinţeze o librărie vor beneficia de o finanţare nerambursabilă de 30.000 de euro, urmând să asigure, din fonduri proprii, o finanţare de minim 10.000 de euro. Legea stabileşte câteva criterii clare pentru cordarea finanţărilor, printre care: fondurile se vor aloca, cu prioritate, pentru înfiinţarea de librării în oraşele care nu dispun de un asemenea spaţiu; librariile trebuie să funcţioneze pentru o perioadă de minim 3 ani si sunt obligate să organizeze constant evenimente culturale. Avem nevoie de această lege: studiile arată că simpla existenţă a unei librării creşte consumul de carte, iar accesul la cultură ofera sanse majore de reusita in viata copiilor”, a mai explicat liberalul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici