Legea promulgată: Demnitarii trebuie să declare la fiecare mandat că nu au colaborat cu Securitatea

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea prin care cei care ocupă demnităţi publice au obligaţia să depună, la începutul oricărui mandat, o nouă declaraţie pe proprie răspundere că nu au avut niciun fel de legătură cu fosta Securitate.

258 afișări
Imaginea articolului Legea promulgată: Demnitarii trebuie să declare la fiecare mandat că nu au colaborat cu Securitatea

Legea promulgată: Demnitarii trebuie să declare la fiecare mandat că nu au colaborat cu Securitatea

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, potrivit unui comunicat remis, vineri, MEDIAFAX de către Administraţia Prezidenţială.

Cei care ocupă demnităţi publice au obligaţia să depună, la începutul oricărui mandat, o nouă declaraţie pe proprie răspundere că nu au avut niciun fel de legătură cu fosta Securitate iar orice persoană poate verifica, la cerere, acest lucru, potrivit legii.

„Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea Ordonanţei de urgenţă nr. 24 din 5 martie 2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, în sensul instituirii obligaţiei tuturor persoanelor care candidează, au fost alese sau au fost numite în una dintre demnităţile ori funcţiile prevăzute la art 3 din actul normativ de bază, cu excepţia celor care la data de 22 decembrie 1989 nu împliniseră vârsta de 16 ani, de a face o declaraţie pe propria răspundere, în sensul că au avut sau nu calitatea de lucrător al Securităţii ori de colaborator al acesteia”, potrivit raportului Comisiei juridice a Senatului.

Propunerea legislativă adoptată decizional de Senat aparţine senatorului ALDE Daniel Zamfir.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici