Legea Vânătorii ar putea fi modificată după protestele crescătorilor de oi. Dan Suciu: acest lucru nu se poate face prin ordonanţă de urgenţă, fiind vorba despre o lege iniţiată de Parlament

Legea Vânătorii ar putea fi modificată printr-o ordonanţă de urgenţă, după protestele crescătorilor de oi, a declarat Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei de Agricultură a Camerei Deputaţilor. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a anunţat, marţi, că Executivul "caută o soluţie tehnică şi legală" pentru modificarea legii, dar acest lucru nu se poate face prin ordonanţă de urgenţă, fiind vorba despre o lege iniţiată de Parlament.

3934 afișări
Imaginea articolului Legea Vânătorii ar putea fi modificată după protestele crescătorilor de oi. Dan Suciu: acest lucru nu se poate face prin ordonanţă de urgenţă, fiind vorba despre o lege iniţiată de Parlament

PNL vrea să modifice Legea vânătorii, la începutul anului (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

UPDATE 17: 06 - Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu: Guvernul caută soluţii pentru revendicările ciobanilor. Legea nu poate fi modificată prin OUG

"În legătură cu protestul de azi al oierilor, preşedintele Senatului, domnul Tăriceanu, l-a sunat pe premierul Cioloş informându-l în legătură cu discuţiile care au avut loc şi cu solicitările oierilor, e vorba de modifăcări în legea care reglementează activitatea dânşilor şi domnul Tăriceanu a cerut modificări prin ordonanţă de urgenţă. Premierul a comunicat că o modificare simplă printr-o OUG nu poate avea loc, deoarece este vorba de o lege care a iniţiat-o Parlamentul şi, în consecinţă, Guvernul nu poate face modificări de urgenţă pe aceste legi care au intrat în vigoare pe această cale", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

El a precizat că, marţi după-amiază, au loc întâlniri între delagaţiile crescătorilor de animale şi secretarii de stat din Ministerul Agriculturii şi Mediului, pentru a se găsi soluţii pentru revendicările protesatatarilor.

"La acestă oră, sau în minutele următoare vor avea loc la nivelul Ministerelor Agriculturii şi Mediului întâlniri între delegaţiile protesatarilor, ciobanilor şi secretarii de stat din ministerele respective, miniştrii sunt la Bruxelles în întâlniri cu omologii lor europeni, dar premierul a solicitat ca aceste întâlniri să aibă loc la nivelul ministerelor cu secretarii de stat pentru a analiza care sunt soluţiile şi revendicăriile şi a înţelege mai exact revendicăriile oierilor. (...) Trebuie găsită acea soluţie tehnică şi legală care să poată mulţumi pe toată lumea", a arătat Suciu, adăugând că "în cel mai scurt timp, Guvernul va veni cu o soluţie tehnică şi legală care să răspundă solicitărilor".

Modificările vor fi dezbătute de un grup de lucru care va fi constituit în acest scop, a afirmat Nini Săpunaru

"Nu am avut cum (să vorbesc cu ministrul Agriculturii - n.r), dar au luat legătura secretarii de stat cu domnul Achim Irimescu şi a spus că e de acord, de principiu, să formeze acest grup de lucru şi începând de azi să lucreze până vineri sau luni pentru a putea emite ordonanţa de urgenţă. De asemenea, am înţeles că e de acord şi a discutat cu doamna ministru (Cristiana Palmer, ministrul Mediului - n.r.) pentru modificarea articolelor care chiar necesită un anumit regim de urgenţă, vorbesc de cel cu păşunatul şi cu câinii. (...) Dacă sunt două-trei articole care deranjează acut, în această perioadă, le rezolvăm acum repede, restul de articole pe care le acuză avem timp să le discutăm în comisii şi să vorbim", a afirmat Săpunaru.

Reprezentanţi ai Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor şi Agrostar au discutat marţi despre modificarea Legii Vânătorii. Reprezentanţii Agrostar, care au protestat marţi la Palatul Parlamentului, doresc abrogarea din lege a mai multor articole, printre care cea a libertăţii de mişcare a animalelor sau numărul de câini pe care un cioban îi poate deţine la o turmă de oi.

Fostul ministru al Agriculturii Daniel Constantin a declarat că miniştrii Agriculturii şi Mediului şi-au dat acordul pentru discutarea ordonanţei de urgenţă şi că aceasta ar putea fi aprobată până luni, după obţinerea avizelor de la cele două ministere implicate.

"OUG va fi aprobată dacă premierul Cioloş va fi de acord. Iniţiatorul ordonanţei trebuie să fie Ministerul Mediului. E puţin probabil ca OUG să fie aprobată mâine. Oricum, ea trebuie să fie aprobată până luni, că din 22 este vacanţă parlamentară, iar Guvernul nu va mai putea aproba decât ordonanţe simple", a afirmat Constantin pentru MEDIAFAX.

La finalul şedinţei, reprezentanţii Agrostar au cerut semnarea unui protocol prin care Ministerul Agriculturii şi cel al Mediului se obligă să lucreze pe OUG, în caz contrar ameninţând că nu vor părăsi zona Palatului Parlamentului.

PNL vrea să modifice Legea vânătorii, la începutul anului

PNL vrea să depună, în luna ianuarie, un proiect de modificare a Legii vânătorii, urmând ca, până atunci, un grup de lucru să aibă consultări cu societatea civilă şi celelalte grupuri parlamentare, a declarat, marţi, liderul deputaţilor PNL Eugen Nicolăescu.

'"Vom constitui în perioada următoare un grup de lucru care să discute cu componentele societăţii, cu alte grupuri parlamentare, astfel încât, în ianuarie, să avem un proiect de lege care să modifice actuala Lege a vânătorii, astfel încât, să putem să corectăm (forma actuală a legii –n.r.) şi să intrăm în normalitate", a declarat liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolăescu.

Eugen Nicolăescu a afirmat că acest demers se impune, deşi niciun parlamentar PNL nu este iniţiatorul acestei legi, pentru că problema generată de forma actuală a Legii vânătorii este "gravă" şi trebuie rezolvată. El nu a dat însă detalii despre propunerile pe care PNL le are în vedere pentru amendarea legii.

Modificarea legii ar putea fi operată în sesiunea parlamentară din februarie, în condiţiile în care deputaţii şi senatorii intră în vacanţă începând de săptămâna viitoare şi până la 1 februarie.

Peste 2.500 de crescători de oi protestează de trei ore la Palatul Parlamentului, pe parcursul manifestaţiei înregistrându-se incidente după ce o parte din aceştia au forţat poarta şi au reuşit să intre în curte.

Astfel, protestatarii au avut ciocniri cu jandarmii, care au încercat să îi oprească să pătrundă în curtea Parlamentului. În busculada creată în încercarea manifestanţilor de a intra în curtea Parlamentului, un jandarm a folosit un spray lacrimogen.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Eneche, jandarmul a folosit sprayul pentru a se apăra, fiindu-i rupt un deget în busculada creată. În urma incidentului, jandarmul a fost dus la spital.

Reprezentanţi ai protestatarilor au fost invitaţi la Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaţilor, care s-a întrunit pentru a discuta despre nemulţumirile acestora, respectiv noile modificări ale Legii vânătorii, după care să propună o serie de modificări către Ministerul Mediului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici