Leonard Orban: Am fost arătat cu degetul pentru POSDRU, dar responsabilitatea MAEur e "practic minimă"

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, marţi, că responsabilitatea sa personală şi a MAEur pentru întreruperea de plăţi pe POSDRU este "practic minimă".

719 afișări
Imaginea articolului Leonard Orban: Am fost arătat cu degetul pentru POSDRU, dar responsabilitatea MAEur e "practic minimă"

Leonard Orban (Imagine: Theodor Pana/Mediafax Foto)

"S-a arătat cu degetul spre mine, deşi bineînţeles că responsabilităţile nu numai ale mele, ci şi ale colegilor din minister sunt practic minime", a spus Orban, la finalul unei şedinţe de audiere pe tema POSDRU organizată de Comisia de Afaceri Europene a Senatului, unde a fost prezentă şi noua conducere a Autorităţii de Management pentru POSDRU.

Orban a subliniat că responsabilitatea aparţine fostei conduceri a Autorităţii de Management, deşi a acceptat şi el să iasă cu declaraţii pe această temă. "De când am acceptat această poziţie (de ministru n.r.), am spus că voi încerca să fac tot posibilul ca să punem procesul pe roate în limitele pe care le avem. Pentru că avem limite", a afirmat el.

Totodată, el a precizat că va veni la dezbaterea moţiunii simple pentru a da amănunte despre ce a făcut MAEur de la crearea sa, în septembrie anul trecut, şi responsabilităţile ministerulului. "Astfel încât să se înţeleagă foarte clar că sub formula de coordonare soft, singura care a putut fi aplicată în momentul când a fost creat MAEur, există şi responsabilităţi la nivelul nostru, dar în principal responsabilităţile ţin de cei care gestionează direct aceste programe", a susţinut Orban.

El a arătat că din exerciţiul financiar 2014-2020 autorităţile de management ale programelor operaţionale vor trebui acreditate sub controlul MAEur, pentru a nu mai apărea probleme de genul celei de la POSDRU.

Ministrul a subliniat că în privinţa întrebărilor referitoare la modul cum s-au finanţat până acum anumite proiecte POSDRU va veni cât mai repede "cu nişte reguli mult mai dure şi mai stricte de eligibilitate". "Aceste acte normative vor putea să pună ordine în sistem, dar nu vor putea corecta ceea ce s-a greşit în sistem", a spus ministrul.

Orban a reiterat că nu exclude ca şi pe alte programe să apară probleme de genul celei de la POSDRU, mai ales că imaginea autorităţilor române care gestionează fondurile europene este deficitară la Bruxelles. "Nu este exclus, pentru că regulile şi condiţiile sunt foarte dure, există un deficit semnificativ de imagine la nivelul Bruxelles-ului a instituţiilor care gestionează fondurile comunitare în România. Din păcate, au fost foarte mult timp situaţii în care obiectivele la care partea română s-a angajat nu au fost realizate sau nu au fost realizate deplin. În situaţia asta, CE este extrem de exigentă şi tocmai de aceea trebuie să fim mai atenţi decât oricând ca să evităm aceste situaţii neplăcute", a afirmat ministrul.

În cadrul audierii din comisia de la Senat, el a evidenţiat că obiectivul Guvernului este reluarea plăţilor pe POSDRU până la sfârşitul lunii martie, iar beneficiarii proiectelor nu vor fi afectaţi deoarece partea română va face plăţile în această perioadă de întrerupere.

Ministerul Afacerilor Europene a primit, luni seară, scrisoarea oficială a Comisiei Europene prin care este anunţată întreruperea termenului de plată pentru cererile aferente Programului Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

"Nu este o surpriză, ministrul Orban anunţase această întrerupere posibilă, iar scrisoarea oficială a fost primită luni seara, era o chestiune pe care o aşteptam", a spus Suciu.

El a precizat că, între 29 februarie-2 martie, o delegaţie CE va analiza situaţia şi motivul pentru care recomandările iniţiale nu au fost implementate. Rezultatul analizei va fi transmis la Bruxelles, iar Guvernul speră ca situaţia să fie remediată până la sfârşitul lunii martie.

Deputatul PSD Viorel Ştefan a anunţat, marţi, că USL va depune săptămâna viitoare, la Camera Deputaţilor, o moţiune simplă pe tema absorbţiei fondurilor europene, urmând ca deputaţii opoziţiei să participe la toate etapele procedurale privind dezbaterea şi votarea acestei moţiuni.

El a precizat că USL depune această moţiune simplă întrucât consideră că evoluţia economică a României în 2012 va fi determinată exclusiv de modul în care vor fi atrase fondurile europene.

"Aceste şase miliarde, cum se laudă Guvernul, ar putea să fie impulsul necesar care să asigure un echilibru economic. Sincopele înregistrate în atracţia de fonduri ar putea să genereze un dezastru economic în România în 2012. Suntem în februarie şi observăm că nu s-a atras cotă-parte din cele şase miliarde cu care se laudă Guvermnul, dar nu s-a atras niciun Euro până azi. E obligaţia noastră de a sesiza opiniei publice acest lucru şi de a face o dezbatere publică pe acest lucru", a spus Viorel Ştefan.

Deputatul PSD Viorel Ştefan a anunţat, marţi, că USL va depune săptămâna viitoare, la Camera Deputaţilor, o moţiune simplă pe tema absorbţiei fondurilor europene, urmând ca deputaţii opoziţiei să participe la toate etapele procedurale privind dezbaterea şi votarea acestei moţiuni.

"Intenţia noastră este să redactăm, să depunem, să dezbatem şi să votăm o moţiune simplă pe tema fondurilor UE. Moţiunea simplă va fi depusă la Cameră, vom fi prezenţi în toate etapele procedurale de dezbatere şi votare a moţiunii, cum am declarat la începutul protestului. Intenţia este ca săptămâna viitoare să fie gata textul moţiunii şi să-l depunem", a spus Viorel Ştefan.

Ministerul Afacerilor Europene a primit, luni seara, scrisoarea oficială a Comisiei Europene prin care este anunţată întreruperea termenului de plată pentru cererile aferente Programului Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

"Nu este o surpriză, ministrul Orban anunţase această întrerupere posibilă, iar scrisoarea oficială a fost primită luni seara, era o chestiune pe care o aşteptam", a spus Suciu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici