Liberalii au sesizat la CCR Legea Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, nemulţumiţi că preşedintele este ignorat

PNL a depus la CCR o sesizare de neconstituţionalitate privind Legea Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, potrivit unui comunicat remis, vineri, către MEDIAFAX, liberalii susţinând că, în forma adoptată, instituţia Preşedintelui României este eludată din acest mecanism constituţional.

1318 afișări
Imaginea articolului Liberalii au sesizat la CCR Legea Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, nemulţumiţi că preşedintele este ignorat

Liberalii au sesizat la CCR Legea Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, nemulţumiţi că preşedintele este ignorat

"Grupul deputaţilor PNL a înaintat Curţii Constitiţionale o sesizare de neconstituţionalitate în privinţa Legii Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, pentru forma adoptată de Camera Deputaţilor. Forma iniţială a propunerii legislative, propusă de parlamentarii PNL, a suferit modificări substanţiale aduse în a doua cameră sesizată de majoritatea parlamentară, încălcând principiul bicameralismului statuat în jurisprudenţa Curţii Constituţionale. Astfel, norme care schimbă sensul iniţiativei legislative nu au fost supuse deciziei primei camere sesizate în acest caz, respectiv a Senatului", se arată într-un comunicat de presă, transmis către MEDIAFAX, de Departamentul de comunicare al PNL.

Liberalii susţin că legea nu specifică în mod concret sursele de finanţare şi alocările bugetare necesare acoperirii activităţilor desfăşurate cu ocazia Centenarului.

"În plus, majoritatea parlamentară a impus soluţii legislative care încalcă reglementări constituţionale care privesc atributul Preşedintelui României de a conferi decoraţii şi titluri de onoare în numele statului român", potrivit sursei citate.

Astfel, în forma legii adoptată în Camera Deputaţilor este eludată instituţia Preşedintelui României din acest mecanism constituţional, fiind instituite în paralel alte tipuri de medalii şi distincţii prilejuite de aniversarea Marii Uniri, spre a fi acordate prin hotărâre a Parlamentului ori prin hotărâre a Guvernului, se arată în comunicatul transmis de Departamentul de comunicare al PNL.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici