Valeriu Stoica, creatorul Alianţei DA: Singura şansă pentru PNL este să reunească toate partidele de dreapta/ Klaus Iohannis chiar dacă nu poate sprijni direct PNL, o poate face indirect

Fostul preşedinte al PNL, Valeriu Stoica, susţine, într-un interviu pentru Gândul, că singura şansă a PNL este reuşească o coagulare a partidelor de dreapta pentru a recâştiga electoratul în perspectiva alegerilor prezidenţiale şi parlamentare, altfel “victoria stângii la următoarele alegeri prezidenţiale devine destul de probabilă”.

1207 afișări
Imaginea articolului Valeriu Stoica, creatorul Alianţei DA: Singura şansă pentru PNL este să reunească toate partidele de dreapta/ Klaus Iohannis chiar dacă nu poate sprijni direct PNL, o poate face indirect

Valeriu Stoica: Victoria stângii la următoarele alegeri prezidenţiale devine destul de probabilă. Mai am o speranţă în PNL, dar ea a devenit mai firavă

 Stoica spune că declinul PNL se datorează lipsei de reforme interne şi rămâne de un optimism temperat în privinţa capacităţii liberalilor de a-şi reveni după Congresul din iunie.

„Congresul din iunie ar fi trebuit să fie o speranţă, nu mi-am pierdut-o, dar ea a devenit mai firavă. (...) Dacă în loc să înţeleagă aşteptările electoratului liberal, PNL va da satisfacţie mai ales unor cerinţe interne, riscul este să se diminueze capitalul electoral”, a spus liderul liberal. Cum al doilea mandat al lui Iohannis depinde şi de capacitatea PNL şi implicit a dreptei de revenire, Stoica spune că, deşi preşedintele nu angaja direct, el poate sprijini „refacerea unui puternic partid de dreapta care să recâştige tot electoratul de dreapta”.

„Asta e adevărata misiune pentru perioada următoare”, a mai spus el.

“Dreapta este într-o situaţie precară astăzi, asemănătoare cu aceea din anul 2000. Sunt deja vreo patru, cinci partide care divizează electoratul de dreapta. Pe lângă PNL, există USR, care e mai degrabă de centru, decât de dreapta, dar asta e altă chestiune, există partidul lui Traian Băsescu, există partidul lui Tăriceanu. Toate aceste formaţiuni, în loc să fie în competiţie cu stânga, se află în competiţie între ele. În aceste condiţii, victoria stângii la următoarele alegeri prezidenţiale devine destul de probabilă. De asemenea, o să fie apoi alegerile parlamentare”, a declarat Valeriu Stoica, pentru Gândul.

“Klaus Iohannis trebuie să rămână neutru, potrivit Constituţiei, dar chiar dacă nu poate sprijini direct PNL-ul, prin gesturi nu neapărat de angajare directă, poate să ofere un sprijin. Doar că nu e vorba doar de sprijinirea PNL-ului, e vorba de refacerea unui puternic partid de dreapta care să recâştige tot electoratul de dreapta, asta e adevărata misiune pentru perioada următoare”, a declarat fostul preşedinte al PNL Valeriu Stoica.

Valeriu Stoica a afirmat că dacă Dacian Cioloş s-ar fi înscris în PNL, în 2016, astăzi ar fi putut să fie preşedintele partidului.

"(...) Dacian Cioloş poate să vină în PNL, dar nu asta e problema. Problema e că trebuia să facă acest pas încă din anul 2016, înainte de a i se termina mandatul. Acum nici PNL, nici USR nu mai sunt hotărâte să-l primească. Atunci, în anul 2016, dacă făcea acest pas, putea să fie astăzi preşedintele PNL. În politică, sunt momente propice, sunt momente potrivite, nu trebuie să le ratezi”, a conchis Valeriu Stoica.

Fostul preşedinte al PNL vine şi cu o soluţie: o alianţă între toate partidele de dreapta, pentru că nu crede că o fuziune s-ar putea realiza.

“Singura şansă pentru PNL este să găsească o formulă prin care să reunească toate aceste partide de dreapta, astfel încât şi la prezidenţiale în 2019, şi la parlamentare în 2020 să recupereze terenul pierdut. Doar că o alianţă de acest gen, pentru că nu văd cum ar fi posibilă o fuziune între aceste partide, păstrează dezavantaje mari în raport cu un partid de stânga puternic, consolidat. O Românie are nevoie în momentul de faţă nu doar de un partid de stânga, ci şi de un partid puternic de dreapta”, a spus Stoica.

În prag de congres al PNL, liderul liberal afirmă că viitorul preşedinte al partidului trebuie să-şi asume ferm recuperarea electoratului de dreapta, însă optimismul său este temperat. 

Citeşte continuarea pe Gândul.info.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici