Liberalii depun moţiune de cenzură, dacă Guvernul îşi asumă răspunderea pe Coduri

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat, luni, că Delegaţia Permanentă a luat, cu unanimitate de voturi, decizia politică de a recomanda parlamentarilor PNL să iniţieze o moţiune de cenzură în cazul în care Guvernul Boc îşi va asuma răspunderea asupra celor patru Coduri juridice.

14 afișări
Imaginea articolului Liberalii depun moţiune de cenzură, dacă Guvernul îşi asumă răspunderea pe Coduri

Liberalii depun moţiune de cenzură, dacă Guvernul îşi asumă răspunderea pe Coduri (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"Delegaţia Permanentă a luat în unanimitate o decizie de natură politică, o recomandare pentru grupurile noastre parlamentare - dacă Guvernul Boc îşi va asuma răspunderea asupra Codurilor, ca procedură parlamentară, va încerca să le treacă fără dezbatere prin Parlament, atunci parlamentarii noştri vor iniţia o moţiune de cenzură. Suntem categoric de părere că este un subiect şi un câmp legislativ mult prea important pentru a fi trecut prin procedura asumării răspunderii", a susţinut Crin Antonescu.

El a explicat că decizia DP a fost luată ca umrare a unei propuneri a deputatului Bogdan Olteanu.

"Nu suntem singurii în această opinie - după cum cunoaşteţi ONG-uri diverse, cu diverse simpatii politice aş putea să spun, au ridicat serioase semne de întrebare şi au cerut discutarea foarte serioasă şi temeinică a acestor Coduri. Avem nevoie de ele de multă vreme, dar nu înseamnă că trebuie să le trecem într-un «hei-rup» care să ne provoace mai multe daune decât efecte pozitive", a mai spus Antonescu.

La rândul său, Bogdan Olteanu a declarat că "PNL a luat în discuţie, în DP, situaţia dezbaterii Codurilor Justiţiei" şi, ca urmare a faptului că Guvernul şi preşedintele Băsescu au minţit şi au fost prinşi cu minciuna atunci când au invocat o presiune europeană pentru adoptarea Codurilor în luna mai, dar şi pentru că aceste Coduri vor intra în vigoare la începutul lui 2011, "PNL va cere imperativ Guvernului ca dezbaterea Codurilor să se facă potrivit unei proceduri parlamentare normale".

"ONG-urile nu au fost consultate, societatea civilă nu a fost consultată, nu s-a dat timp partidelor politice şi partidelor parlamentare să depună amendamente întrun timp rezonabil, de aceea considerăm inaaceptabilă procedura angajării răspunderii Guvernului. Urmează ca liderul partidului să anunţe Guvernul că cerem dezbaterea în Parlament a Codurilor Justiţiei, iar în cazul în care Guvernul va persista în ideea de a-şi angaja răspunderea, PNL va depune o moţiune de centzură pe tema Codurilor, atât în ce priveşte chestiunile de conţinut pe care le considerăm inadmisibile, incestul, eliminarea practică a arbitrajului din domeniul civil, permiterea utilizării torturii şi a mijloacelor de probă obţinute ilegal, cât şi, mai ales, în ceea ce priveşte chestiunea de procedură, aşa cum a arătat şi CE e inadmisibil ca legislaţie atât de importantă să fie adoptată fără dezbatere publică şi dezbatere parlamentară", a mai spus Olteanu.

Întrebat cu cine va strânge semnăturile, Olteanu a informat că parlamentarii liberali le vor propune celor din UDMR să fie alături de PNL în acest demers.

Prim-vicepreşedintelePNL, Ludovic Orban, a declarat, la finalul DP, că Norica Nicolai, Bogdan Olteanu, Renate Weber şi Smaranda Enache au fost mandataţi de Delegaţia Permanentă să pregătească ofensiva PNL contra prevederilor aberante din aceste coduri.

Organizaţiile nonguvernamentale nemulţumite de lipsa dezbaterilor publice pe tema codurilor juridice adoptate de Guvern au anunţat, luni, că ar putea reclama în instanţă Executivul, pentru încălcarea legii transparenţei, în această săptămână.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici