Lider PSD Bihor: Nimeni nu doreşte ruperea USL, poate Stănescu. Lider PNL: E criză ca în orice mariaj

Liderul PSD Bihor, Ioan Mang, spune că nimeni nu doreşte să se rupă USL, nici social-democraţii, nici votanţii Uniunii, poate doar "Sorin Roşca Stănescu şi cei care îl aţâţă", în timp ce preşedintele filialei PNL, Cornel Popa, spune că este vorba despre "o criză ca în orice mariaj".

193 afișări
Imaginea articolului Lider PSD Bihor: Nimeni nu doreşte ruperea USL, poate Stănescu. Lider PNL: E criză ca în orice mariaj

Lider PSD Bihor: Nimeni nu doreşte ruperea USL, poate Stănescu. Lider PNL: E criză ca în orice mariaj (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Liderul PSD Bihor, Ioan Mang, consideră că ruperea USL nu este de dorit, dar liberalii au "probleme de disciplină" pe care trebuie să le soluţioneze pentru ca alianţa să poată funcţiona în continuare.

"Nu ştiu, nu pot comenta dacă USL se poate rupe din cauza problemei Sorin Roşca Stănescu. Până la urmă, este o problemă de disciplină în PNL pe care dânşii trebuie să o rezolve, pentru că nu poate fi tolerat la un parlamentar al puterii un comportament ca şi cum ar fi în opoziţie", a declarat, vineri, pentru corespondentul MEDIAFAX, preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang.

"Nu doreşte nimeni să se rupă USL, nici noi, nici cei care ne-au votat. Poate doreşte Sorin Roşca Stănescu şi poate cei care îl aţâţă", a spus Mang.

Pe de altă parte, deşi afirmă că se vehiculează ipoteza că PSD ar dori să provoace ruperea alianţei şi formarea unei alte majorităţi parlamentare, preşedintele PNL Bihor, Cornel Popa, pledează pentru rezolvarea neînţelegerilor prin implicarea liderilor USL Crin Antonescu şi Victor Ponta.

"Nu pot să avansez asemenea certitudini, că cineva şi-ar dori ruperea USL, chiar dacă aud, din păcate tot mai des, că PSD vrea ca la toamnă să-şi formeze o altă majoritate. Nu-mi place să cred aşa ceva, astfel că din punctul meu de vedere consider că e o criză ca în orice mariaj. Cred că asemenea crize apar ca să fie rezolvate, ceea ce trebuie să fie datoria liderilor, iar eu nu-i suspectez pe Crin Antonescu şi Victor Ponta de lipsă de înţelepciune", a spus liderul PNL Bihor.

Cornel Popa, care este şi vicepreşedinte al partidului, a afirmat că USL chiar se poate "maturiza" din asemenea conflicte şi că liderii alianţei trebuie să nu uite că aceasta a fost dorită de o majoritate uriaşă a electoratului.

"Eu ştiu foarte bine că USL a fost votată cu o majoritate zdrobitoare, iar acest lucru trebuie să fie deasupra a ceea ce simte PNL sau ce simte PSD, dacă se simt confortabil fiecare. Românii au votat USL cu o imensă majoritate, iar USL poate deveni o formaţiune maturizată depăşind asemenea crize mai mult sau mai puţin profunde", a declarat Popa.

În ce priveşte posibilitatea ca disensiunile din cadrul USL să fie rezolvate prin excluderea din PNL a lui Sorin Roşca Stănescu, liderul liberalilor bihoreni s-a delimitat de colegul său senator, spunând că nu "pariază" pe persoane care nu au experienţă politică, ci pe "înţelepciunea şi experienţa" preşedinţilor PNL şi PSD.

"Eu nu pariez pe oameni care nu sunt pur-sânge politici. Îi apreciez pentru condeiul lor, dacă sunt ziarişti, pentru profesionalism şi bună-credinţă dacă vin din societatea civilă, dar cred că în creuzetul formării unui politician trebuie să se scurgă mult timp peste ei. Tocmai de aceea mizez pe cei care au construit USL şi mă gândesc în primul rând la Crin Antonescu şi la Victor Ponta, mizez pe înţelepciunea lor, ca lideri care ştiu că nu au voie să-şi bată joc de această alianţă, de oamenii care au votat-o, pentru că dacă îi dezamăgim pe cei care au votat USL nu ne mai întâlnim niciodată cu aceşti oameni", a spus liderul PNL Bihor.

Liderii USL au discutat, vineri, aproximativ o oră, la Palatul Victoria. După întâlnire, preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, pentru MEDIAFAX că la întâlnirea de la Guvern cu preşedintele PNL, Crin Antonescu, nu s-a decis nimic. "Nu am decis nimic", a declarat Ponta, întrebat despre discuţiile de la sediul Guvernului.

De asemenea, premierul a precizat că a cerut, miercuri, în şedinţa USL, sancţionarea lui Sorin Roşca Stănescu.

Potrivit unor surse politice participante la întâlnirea de vineri, discuţiile pe acest subiect vor fi reluate în USL luni.

Anterior, liderul PSD, premierul Victor Ponta, declara că nu este mulţumit de soluţia PNL în cazul lui Roşca Stănescu şi arăta că acesta a continuat criticile la adresa PSD, generând astfel cea mai mare criză a USL de la formare, Ponta precizând că, "dacă nu se face nimic, nu putem merge mai departe împreună".

Apoi, Ponta şi-a explicat declaraţia referitoare la criticile lui Sorin Roşca Stănescu, arătând că "s-a umplut paharul" şi că este vorba de o campanie de denigrare a PSD, şi a precizat că, dacă Stănescu va rămâne în postul de senator PNL, atunci înseamnă că acordul USL nu se mai respectă.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, susţinea că el şi liderul PSD Victor Ponta nu sunt în situaţia de a-şi da ultimatumuri, iar "ceea ce avea PNL de hotărât şi de spus a făcut-o" joi.

Antonescu precizase că PNL dezavuează aprecierile făcute de senatorul liberal Sorin Roşca Stănescu la adresa PSD sau a liderul social-democrat, el arătând că oricine mai încalcă atât de clar protocolul USL va trebuie să se despartă de partidul din care face parte şi de USL.

Vineri, Sorin Roşca Stănescu a declarat că "nu se pune problema" să plece din partid, că "o alianţă atât de importantă" cum este USL nu poate să se "prăbuşească" din cauza lui, spunând că dacă Ponta rămâne consecvent înseamnă că altceva îl determină pe acesta "să încerce ruperea USL".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici