Liderii patidelor comentează decizia Curţii Constituţionale

Liderii partidelor comentează decizia Curţii Constituţionale privind legea votului uninominal pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament.

1 afișare
Imaginea articolului Liderii patidelor comentează decizia Curţii Constituţionale

Liderii patidelor comenteazã decizia Curţii Constituţionale

Preşedintele Comisiei de cod electoral, liberalul Mihai Voicu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că Parlamentul şi comisia vor lua în discuţie „de urgenţă” adaptarea textului legii votului uninominal asumat de Guvern la cerinţele Curţii Constituţionale.

Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Peter Eckstein Kovacs (UDMR), consideră că decizia Curţii Constituţionale nu este o surpriză, în opinia sa criticile formulate de preşedintele Traian Băsescu fiind "îndreptăţite". "Nu este nicio tragedie", a declarat, pentru MEDIAFAX, senatorul UDMR, el precizând că în acest caz există "o procedură normală", în care Guvernul, respectiv Parlamentul, au ca termen 45 de zile de la publicarea hotărârii în Monitorul Oficial pentru a pune de acord prevederile declarate neconstituţionale cu legea fundamentală, în conformitate cu observaţiile Curţii. În opinia sa, acest lucru se va întâmpla "în scurt timp".

Secretarul general al PD, Vasile Blaga, a declarat, pentru MEDIAFAX, că proiectul de act normativ privind votul uninominal asumat de Guvern a fost creat pentru a ajunge înapoi în Parlament, unde să fie mai apoi blocat până după alegerile parlamentare viitoare.

„Aceste precizări de neconstituţionalitate erau extrem de previzibile şi sunt bucuros că ele au fost subliniate acum şi de către Curtea Constituţională. Nu se putea declara ca fiind constituţională o listă care este doar afişată, nu şi supusă votului. În Constituţie se precizează exact că poporul nu îşi poate delega suveranitatea unui parlamentar decât prin vot”, a declarat Vasile Blaga.

Liderul democrat a arătat că, personal, crede că legea asupra căreia Guvernul şi-a asumat răspunderea „a fost făcută pentru a ajunge înapoi în Parlament, unde să fie blocată, iar votul să fie tot pe liste". În Parlament legea va fi ţinută cât trebuie, adică până după viitoarele alegeri parlamentare”, a susţinut el.

El a completat că actul normativ asupra căruia Guvernul şi-a asumat răspunderea conţine şi alte elemente neconstituţionale, în afara celor sesizate de şeful statului. „Mă refer la alegerea prin vot direct a preşedinţilor de Consilii Judeţene. Şi în acest caz Constituţia este extrem de clară. În Constituţie sunt prevăzute autorităţile publice locale: primar, Consiliu Local şi Consiliu Judeţean, nu şi preşedintele Consiliului Judeţean. Acesta este unul dintre consilierii judeţeni, deci nu este ales separat. Este ca şi cum ai gândi să alegi prin vot direct şi preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor”, a arătat Blaga.

El a completat că există, însă, o soluţie a problemei uninominalului. „PD a depus în Parlament o lege extrem de clară şi putem să ne înţelegem cu celelalte partide parlamentare pe câteva elemente, de exemplu pe cele care ţin de reprezentativitate. Putem să ne înţelegem, pentru că sunt unele diferenţe mici între proiectul PD şi cel al PSD. Dacă noi, PSD şi PNL cădem de acord asupra sistemului de vot uninominal în două tururi, îl putem trece prin Parlament în două săptămâni”, a conchis Vasile Blaga.

La rândul său, preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, a declarat că se aştepta la decizia Curţii Constituţionale şi a arătat că proiectul va intra în lucru la Senat, pentru modificarea articolelor neconstituţionale.

„Bănuiam că va proceda în acest fel. Este un lucru elementar, nici nu trebuia măcar demonstrat faptul că nu poţi accepta ca un cetăţean al României să devină senator sau deputat fără a fi pe buletinul de vot. Constituţia este foarte clară, ori, în cazul proiectului de lege ProDemocraţia, era această formulă în care se adunau toate voturile pe ţară de la votul uninominal, şi redistribuirea se făcea pe nişte liste separate, care erau ştampilate, stabilite de fiecare partid, ceea ce este ilegal”, a declarat Nicolae Văcăroiu.

Acesta a arătat că, procedural, după publicarea deciziei Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial, proiectul de lege intră la Senat în dezbatere, pentru a pune de acord cu decizia CCR, iar modificarea se va face pe o suită de articole din lege.

Preşedintele CRN al PLD, Valeriu Stoica, fost ministru al Justiţiei, a declarat, pentru MEDIAFAX, că decizia Curţii Constituţionale demonstrează încă o dată „incompetenţa Guvernului, care a reuşit compromiterea votului uninominal”.

„Decizia Curţii Constituţionale demonstrează încă o dată incompetenţa Guvernului României, care a reuşit să compromită o idee justă, a votului uninominal. Din păcate, această incompetenţă este încă o dată dovedită, iar în loc să găsească formule care să fie în acord cu legea fundamentală, Guvernul Tăriceanu a introdus în legea uniniominalului texte care încalcă legea fundamentală”, a declarat Valeriu Stoica.

El a menţionat că acest proiect pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea „se dovedeşte a fi un proiect falimentar”. „Din păcate, Guvernul Tăriceanu nu numai că a compromis această idee a votului uninominal, dar a reuşit să dezamăgească până şi pe proprii săi alegători şi suporteri”, a arătat Stoica, precizând că „singura soluţie onorabilă pentru acest Guvern este să îşi dea demisia, dar nu se aşteaptă la acest gest de onoare.

Valeriu Stoica a acuzat actualul Executiv că „săvârşeşte abuzuri de putere”. „Pănă acum s-au plâns că preşedintele încalcă Constituţia, iar acum s-a dovedit de către Curtea Constituţională, de nenumărate ori, că Guvernul Tăriceanu încalcă Constituţia”, a spus liderul PLD.

Deputatul PC Sergiu Andon a apreciat, miercuri, drept "neaşteptată" decizia Curţii Constituţionale dar a spus că "ne-am obişnuit să nu comentăm deciziile Curţii Constituţionale şi aceasta fiind singura instituţie necontestată, în acest moment, este bine să rămână aşa”.

Andon, care este şi preşedintele Comisiei juridice a Camerei, a precizat pentru MEDIAFAX că după ce Curtea Constituţională publică şi motivaţia care a stat la baza hotărârii de neconstituţionalitate a legii votului uninominal „se va vedea dacă această lege va dispărea sau poate să fie îndreptată”. „Oricum sper ca motivarea Curţii să întărească dorinţa şi argumentele schimbării sistemului electoral şi să nu descurajeze sau să întârzie adoptarea unei formule sau a alteia privind votul uninominal”, a adăugat Sergiu Andon.

El a mai spus că după ce se va comunica hotărârea şi motivarea Curţii, Parlamentul va avea la dispoziţie 45 de zile parlamentare să ia o decizie în privinţa acestei legi a votului uninominal. „Asta dacă nu vine din urmă legea PD privind votul uninominal”, a adăugat Andon.

Vicepreşedintele executiv al PRM, Lucian Bolcaş, consideră corectă decizia Curţii Constituţionale. "Textele respective sunt într-adevăr neconstituţionale. Mai mult, noi spunem că în acestă lege există mai multe elemente de neconstituţionalitate, care încă nu au fost cenzurate de Curtea Constituţională", a susţinut Bocaş, care este membru al Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor.

Potrivit afirmaţiilor sale, PRM, care s-a opus în mod constant introducerii votului uninominal, consideră că acest mod de alegere a parlamentarilor este nepotrivit cu actualul sistem de dezvoltare socio-politică şi democratică a României. "Decizia Curţii Constituţionale apare ca o aprobare a punctului nostru de vedere, arătând cât de precare sunt toate aceste înjghebări pripite care vor să cristalizeze un sistem de vot neadecvat la aceaastă oră României", a fost de părere deputatul PRM.

Curtea Constituţională a acceptat, miercuri, contestaţia preşedintelui Traian Băsescu, declarând neconstituţionale prevederi ale legii uninominalului pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici