Liderul deputaţilor PDL: Băsescu poate fi invitat la comisia de anchetă privind ofiţerul acoperit

Preşedintele Traian Băsescu poate fi invitat la audierile din Comisia parlamentară de anchetă cerută de ACL pentru a lămuri adevărul privind existenţa unui ofiţer sub acoperire privind candidaţii la Preşedinţie, a declarat joi, liderul deputaţilor PDL, Tinel Gheorghe.

226 afișări
Imaginea articolului Liderul deputaţilor PDL: Băsescu poate fi invitat la comisia de anchetă privind ofiţerul acoperit

Liderul deputaţilor PDL: Băsescu poate fi invitat la comisia de anchetă privind ofiţerul acoperit (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Grupurile parlamentare ale PNL şi PDL din Camera Deputaţilor vor solicita conducerii acestui for legislativ constituirea unei comisii parlamentare de anchetă privind afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu potrivit căruia printre candidaţii la Preşedinţie ar fi un ofiţer acoperit.

Liderii deputaţilor PDL şi PNL, Tinel Gheorghe şi George Scutaru, au făcut acest anunţ, joi, într-o conferinţă de presă, arătând că afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu trebuie "dezavuate în Parlamentul României" şi toţi candidaţii la Preşedinţie trebuie în perioada următoare să răspundă public la această afirmaţie extrem de gravă.

"Comisia poate invita la audieri inclusiv pe preşedintele Traian Băsescu şi inclusiv pe cei care într-o formă sau alta nu şi-au pronunţat până acum statutul vizavi de afirmaţia domnului Traian Băsescu. Cred că domnul preşedinte Traian Băsescu este primul interesat să rezolve această problemă. Teoretic, poate fi invitat, practic vom vedea dacă domnul preşedinte Traian Băsescu va da curs acestei invitaţii", a precizat Tinel Gheorghe.

La rândul său, George Scutaru a spus că nu PDL şi PNL stabilesc agenda comisiei, dar că logic ar fi ca preşedintele să se prezinte la audieri.

"Logic ar fi, pentru că toată această temă a pornit de la o declaraţie lansată în spaţiul public de preşedintele Traian Băsescu. Nu cred că domnia sa ar avea ceva împotrivă să se prezinte şi în faţa unei comisii parlamentare pentru a aduce lămuririle necesare, iar dacă e nevoie şi ceilalţi candidaţi", a adăugat Scutaru.

Scutaru a precizat că în momentul de faţă trei candidaţi la Preşedinţie s-au exprimat ferm asupra faptului că nu au avut nimic de a face cu structurile din sistemul de apărare, ordine publică, siguranţă naţională după 1989 şi nici cu securitatea înainte de 1989.

"Şi aici foarte clar s-a exprimat în primul rând Klaus Iohannis, candidatul ACL, şi înţeleg că doamna Monica Macovei şi domnul Tăriceanu", a spus Scutaru.

În opinia lui, "cea mai suspectă tăcere" este din partea premierului Victor Ponta, arătând că acesta ar trebui să aibă decenţa faţă de cetăţenii pe care şi-ar dori să-i reprezinte ca preşedinte şi "să răspundă cu seriozitate la o asemenea întrebare şi să nu trateze problema la modul foarte lejer".

El a arătat că o comisie parlamentară de anchetă poate să aibă o "viziune de ansamblu" asupra întregului spectru al instituţiilor care au atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale.

Scutaru a mai spus că serviciile de informaţii ale României au o reputaţie recunoscută la nivel internaţional şi nu crede că trebuie să intre "într-un joc politic", mai ales că se poate ştirbi din credibilitatea ţării şi a acestor instituţii.

Preşedintele Băsescu a declarat, despre faptul că unii candidaţi la Preşedinţie nu şi-ar fi completat CV-ul, că trebuie să spună dacă au fost sau nu ofiţeri acoperiţi şi a precizat că, dacă nu se va întâmpla, o va face el, arătând că nu este corect să duci o asemenea funcţie "având două butoane".

Referindu-se la ”lucrurile ascunse din CV-urile candidaţilor la prezidenţiale”, despre care a făcut referire în trecut, Traian Băsescu a spus că toate afirmaţiile pe care le-a făcut pe această temă au rămas valabile.

”Încă mai cred că au timp candidaţii, înainte de a-şi depune candidaturile, să spună public, îşi completeze CV-ul, dacă au fost cumva sau nu ofiţeri acoperiţi", a spus Traian Băsescu, într-o emisiune a postului B1 TV.

Întrebat dacă va spune el cine nu şi-a completat CV-ul, în cazul în care candidaţii nu o vor face, preşedintele Băsescu a răspuns: ”Da, pentru că am obligaţia să o spun, am obligaţia să o fac. Există lege care interzice serviciilor să îşi facă cunoscute reţelele, ofiţerii acoperiţi, ofiţerii descoperi, etc., dar când discutăm despre funcţia de preşedinte al României, nu poţi să nu informezi”.

Preşedintele a adăugat că nu spune nimeni că trebuie ca acel serviciu să facă publică această informaţie, pentru că nu are voie prin lege, dar candidatul are obligaţia să o facă.

Întrebat dacă, dintre actualii candidaţi la Preşedinţie, sunt persoane care au asemenea lucruri ascunse în CV, Traian Băsescu a spus: ”Da”. ”Nu este corect să te duci într-o asemenea funcţie având două butoane”, a completat şeful statului.

”Voi fi în măsură să vă aduc probe, ce înseamnă acest dublu buton”, a mai spus Băsescu, precizând că ar fi ”necinstit din partea sa să nu o facă”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici