Liderul PCM: Majoritatea maghiarilor s-a întors cu spatele la UDMR şi a votat împotriva stângii

Preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), Szasz Jeno, a declarat, luni, că "majoritatea electoratului maghiar s-a întors cu spatele la UDMR şi a votat împotriva stângii", afirmând, totodată, că, în locul Uniunii, comunitatea maghiară are nevoie de un nou pol politic, format în jurul PCM.

23 afișări
Imaginea articolului Liderul PCM: Majoritatea maghiarilor s-a întors cu spatele la UDMR şi a votat împotriva stângii

Liderul PCM: Majoritatea maghiarilor s-a întors cu spatele la UDMR şi a votat împotriva stângii (Imagine: Haaz Sandor/Mediafax Foto)

Preşedintele PCM, Szasz Jeno, care a declarat, duminică seară, că mandatul lui Mircea Geoană nu va dura mai mult de 12 ore, a făcut, luni, o paralelă cu situaţia creată la alegerile prezidenţiale de acum cinci ani, când Traian Băsescu l-a învins pe Adrian Năstase.

"În 2004, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, s-au înfruntat Adrian Năstase de la PSD cu Traian Băsescu de la PD. Atunci, Năstase a obţinut în Harghita 76,57 la sută dintre voturi, iar în Covasna 50,9 la sută. Traian Băsescu a obţinut 23,43 la sută în Harghita şi 49 la sută în Covasna", a spus Szasz.

În opinia acestuia, alegerile prezidenţiale din acest an au demostrat că în secuime s-a produs un proces de democratizare, care a condus la maturizarea comunităţii maghiare.

Liderul PCM a precizat că, dacă în urmă cu cinci ani comunitatea maghiară a trăit "sub monopolul UDMR", în timp aceasta a evoluat, s-a maturizat din punct de vedere politic şi a salutat apariţia PCM, care s-a dovedit benefică.

"Iată că apariţia noului şi singurului partid al maghiarilor s-a dovedit benefică comunităţii noastre şi datorită faptului că, ieri ( duminică - n.r), UDMR nu a mai reuşit să o manipuleze spre stânga, aşa cum a făcut în urmă cu cinci ani. Majoritatea comunităţii noastre s-a întors cu spatele la UDMR şi, ceea ce este absolut îmbucurător pentru mine, a votat împotriva stângii a cărei prostituate este (UDMR - n.r.)", a spus Szasz.

Szasz Jeno a adăugat că preşedintele UDMR, Marko Bela, l-a felicitat, în noaptea de duminică spre luni, pe Mircea Geoană "în grabă, ştiind că acesta are un mandat de doar 12 ore", la fel cum a făcut, în urmă cu opt ani, tot în noaptea care a succedat alegerilor prezidenţiale din Ungaria, cu fostul candidat al stângii din ţara vecină, Megyesi Peter, care a candidat împotriva fostului premier Orban Viktor.

Preşedintele PCM s-a arătat "nedumerit" de "supărarea" preşedintelui UDMR, Marko Bela, care ar fi afirmat că majoritatea maghiarilor care au votat duminică nu a înţeles importanţa votului.

"Este absolut alarmant ce a declarat Marko Bela. Orice politician ar trebui să ştie că alegătorii, poporul, nu pot fi manipulaţi. Îl somăm pe Marko Bela să ceară scuze electoratului maghiar, pentru că nu alegătorii au greşit, ci UDMR atunci când a dus o politică de stânga", a spus Szasz Jeno.

Acesta spus că, din experienţa acestor alegeri, poate trage concluzie că este "nevoie de un nou pol politic al comunităţii maghiare, care să se formeze în jurul PCM şi care să conlucreze şi să aibă un dialog cu preşedintele Traian Băsescu şi cu dreapta din România".

Traian Băsescu a obţinut la scrutinul de duminică 50,33% din voturi, iar Mircea Geoană 49,66%, potrivit rezultatelor finale, dar încă nevalidate, anunţate, luni, de purtătorul de cuvânt al BEC Marian Muhuleţ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici