Liderul PNL Sfântu Gheorghe cere menţiuni clare pentru români în orice proiect de autonomie

Liderul PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, susţine că ar trebui să existe menţiuni clare şi pe larg explicate pentru românii din această zonă în orice proiect de autonomie vehiculat de către reprezentanţii maghiarilor şi spune că trebuie construită puntea de încredere între români şi maghiari.

180 afișări
Imaginea articolului Liderul PNL Sfântu Gheorghe cere menţiuni clare pentru români în orice proiect de autonomie

Liderul PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu (Imagine: Vargyasi Levente/Mediafax Foto)

Preşedintele PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, a menţionat, în cadrul unei dezbateri pe tema autonomiei, desfăşurată, sâmbătă, la Sfântu Gheorghe, că autonomia este un subiect sensibil, vehiculat adesea în campaniile electorale de către partide, dar fără să se gândească la oamenii care trăiesc în aceste zone, români şi maghiari deopotrivă,transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Autonomia este unul dintre principiile foarte dragi liberalismului şi fără să negăm avantajele strategice de genul evitării alocărilor preferenţiale de la bugetul central în funcţie de cei care "trag sforile", o mai bună absorbţie a fondurilor europene pentru că ne-am baza pe alocările locale, nu pe cele iluzorii de la centru, -vezi exemplul Poloniei-, o responsabilizare mai mare a autorităţilor locale în faţa cetăţenilor, o scădere a corupţiei şi o creştere a nivelului de protecţie a mediului, deoarece deciziile se vor lua de către cei vizaţi", a spus Guruianu.

Printre altele, liderul PNL Sfântu Gheorghe a menţionat importanţa de a construi puntea de încredere între românii şi maghiarii din zonă, atâta vreme cât mişcările de apropiere între cele două comunităţi sunt sporadice şi slab finanţate, iar cele exclusiv maghiare sau româneşti sunt din ce în ce mai pregnante.
El a mai ridicat mai multe probleme la care ar dori să primească un răspuns din partea reprezentanţilor comunităţii maghiare.

"Cum se poate construi această încredere reciprocă pe plan local, câtă vreme reprezentanţii ambelor etnii încearcă, de cele mai multe ori, impunerea prin forţă sau prin negocieri direct la Bucureşti, peste capul oamenilor din comunitate, români şi maghiari deopotrivă? (...) Cine şi mai ales, cum, prin ce mecanisme, le poate asigura efectiv drepturile românilor în Sfântu Gheorghe, mai ales cu o autonomie sporită din ce în ce mai mult?", a spus Guruianu.

Preşedintele PNL Sfântu Gheorghe a mai precizat că ar trebui să existe menţiuni clare şi pe larg explicate pentru românii din zonă în orice proiect de autonomie vehiculat de către reprezentanţii maghiarilor, precum şi o reciprocitate în cererile comunităţii maghiare.

"De ce nu este deja evidentă autonomia culturală şi financiară pentru comunitatea românească din Sfântu Gheorghe, astfel încât 25% din bugetul pentru instituţii de cultură şi din proiectele culturale să fie acordaţi de către reprezentanţii românilor, pe modelul pe care UDMR solicită şi primeşte fonduri guvernamentale?", a mai adăugat politicianul liberal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici