Liderul UDMR Covasna: Ceea ce nu este ascultat la Bucureşti este auzit la Budapesta sau Bruxelles

Preşedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, consideră că este important că Guvernul Ungariei susţine dezideratele comunităţii maghiare din Transilvania, adăugând că "ceea ce nu este ascultat la Bucureşti este auzit la Budapesta, Bruxelles sau Washington".

537 afișări
Imaginea articolului Liderul UDMR Covasna: Ceea ce nu este ascultat la Bucureşti este auzit la Budapesta sau Bruxelles

Liderul UDMR Covasna: Ceea ce nu este ascultat la Bucureşti este auzit la Budapesta sau Bruxelles (Imagine: Mihai Barbu/ Mediafax Foto)

Preşedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, care este şi şeful Consiliului Judeţean, a declarat miercuri, în legătură cu afirmaţia secretarului de stat ungar Nemeth Zsolt privind steagul secuiesc, că este important şi un lucru bun că Guvernul Ungariei şi reprezentanţii săi susţin dezideratele comunităţii maghiare din Transilvania, în speţă ale secuimii.

"Este important şi un lucru bun că Guvernul Ungariei şi reprezentanţii lui susţin dezideratele noastre, aparţinem aceleiaşi naţiuni", a spus Tamas.

Potrivit liderului UDMR Covasna, "ceea ce nu este ascultat la Bucureşti este auzit la Budapesta, Bruxelles sau Washington", el referindu-se la faptul că folosirea simbolurilor naţionale este un drept şi un lucru natural peste tot în lume.

"Noi nu dorim altceva decât ceea ce este natural în ţările Uniunii Europene. Vrem autonomie teritorială, ceea ce funcţionează în mai multe ţări ale Uniunii Europei, şi vrem să folosim simbolurile noastre. Noi respectăm simbolurile statului român şi nu vrem altceva decât să fie respectate şi cele ale maghiarimii, ale secuimii. Deci, puţin respect, atât cerem", a conchis Tamas Sandor.

Secretarul de stat în MAE ungar Nemeth Zsolt a declarat marţi că maghiarii din Transilvania sunt supuşi unei agresiuni simbolice şi, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie să răspundă, arborând steagul Ţinutului Secuiesc.

Presa maghiară a relatat că declaraţia lui Nemeth Zsolt este o replică la scandalul steagului secuiesc. Oficialul maghiar, cunoscut pentru poziţiile sale pro-autonomie, a îndemnat primarii din Ungaria să arboreze în semn de solidaritate steagul Ţinutului Secuiesc.

La finalul săptămânii trecute, la ceremonia de învestire a noului prefect de Covasna, steagul Ţinutului Secuiesc a fost scos din sala de protocol unde s-a desfăşurat evenimentul.

În replică, premierul Victor Ponta a cerut ministrului de Externe să adopte o atitudine fermă şi să transmită că România nu acceptă de la nimeni din străinătate "obrăznicii" şi lecţii privind funcţionarea autorităţilor locale şi nici sfaturi privind arborarea steagurilor.

Ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, i-a spus premierului că a dat deja dispoziţie structurilor ministerului să emită o reacţie în acest sens.

Declaraţiile lui Zsolt Nemeth sunt inacceptabile şi contravin spiritului de bună-vecinătate şi Parteneriatului Strategic dintre România şi Ungaria, afirmă secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu, citat într-un comunicat în care se arată că ambasadorul ungar va fi convocat de urgenţă la MAE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici