Livia Stanciu, către tinerii magistraţi: Nu acceptaţi niciodată compromisul, nici măcar unul minor

Preşedintele ÎCCJ, Livia Stanciu a declarat, luni, în cadrul ceremoniei de prezentare a absolvenţilor Institutului Naţional al Magistraturii, că un magistrat trebuie să aibă un înalt nivel de moralitate şi că nu trebuie să accepte niciodată compromisul, nici măcar unul ce poate părea minor.

325 afișări
Imaginea articolului Livia Stanciu, către tinerii magistraţi: Nu acceptaţi niciodată compromisul, nici măcar unul minor

Livia Stanciu (Imagine: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie de Justiţie (ÎCCJ) a ţinut un discurs, la Palatul Cotroceni, în cadrul întâlnirii şefului statului cu absolvenţii Institutului Naţional al Magistraturii.

Livia Stanciu le-a transmis procurorilor şi judecătorilor proaspăt absolvenţi că, din punctul ei de vedere, aparţin ”unei generaţii privilegiate, care are marea şansă de a fi contemporană cu schimbările fundamentale care au lor în legislaţia românească, în sistemul de drept românesc”.

Stanciu a arătat că aceasta este ”generaţia de magistraţi care se naşte o dată cu această nouă realitate legislativă a ţării”, referindu-se la intrarea în vigoare a noilor Coduri din justiţie.

”Ceea ce cred eu că trebuie să vă responsabilizeze foarte mult, pentru că depinde de dumneavoastră dacă acest nou cadru legislativ va da rezultatele preconizate, destinul dumneavoastră profesional fiind practic indisolubil legat de destinul acestor noi legiuiri. Dumneavoastră veţi aduce un suflu de vigoare şi prospeţime sistemului de drept din România”, a spus preşedintele ÎCCJ.

Aceasta le-a transmis şi câteva sfaturi noilor magistraţi, afirmând că ”un magistrat trebuie să fie un desăvârşit profesionist”.

”Doar un magistrat foarte bine pregătit profesional se va simţi întotdeauna suficient de înarmat pentru a putea face faţă oricăror vicisitudini ale vieţii, profesiei. Doar stăpânind profesional toate posibilele implicaţii legale ale diverselor cauze pe care le veţi avea de soluţionat în viitor, veţi reuşi să daţi dezlegarea legală tuturor probelemelor de drept şi nu numai pe care le veţi avea de soluţionat, fără a face rabat de la independenţa dumneavoastră, de la adevăr şi mai ales de la dreptate”, a spus aceasta.

Livia Stanciu a mai afirmat că ”magistratul nu trebuie să fie doar un desăvârşit profesionist, ci trebuie să aibă şi un înalt nivel de moralitate.

”De aceea vă îndemn să folosiţi anii care urmează, nu numai pentru a vă desăvârşi profesional, dar şi pentru a vă desăvârşi ca oameni. Eu cred cu tărie că valoarea justiţiei (..) va depinde întotdeauna de valoarea şi mai ales de calitatea oamenilor care slujesc justiţia. Vă îndemn să fiţi oameni de valoare şi prin aceasta să daţi valoare actului de justiţie pe care îl veţi înfăptui. Faceţi tot ce ţine de dumneavoastră pentru ca acest act de justiţie să reprezinte, întotdeauna, un act de dreptate”, a spus preşedintele ÎCCJ.

Ea a continuat: ”Nu acceptaţi niciodată compromisul, nici măcar unul care poate părea minor. Mizaţi întotdeauna pe onestitate, pe caracter, pe integritate, pe profesionalismul dumneavoastră. Mizaţi pe muncă, în primul rând şi pe oportunităţile unice pe care vârsta dumneavoastră tânără şi mai ales vremurile, timpurile acestea, vi le oferă, căci vă aşteaptă o nobilă profesie, o profesie deosebit de frumoasă, care este însă deosebit de grea şi care necesită multă putere de muncă şi mai ales multă putere de caracter”.

Livia Stanciu a mai menţionat că, în opinia sa, ”puterea unui magistrat nu stă în autoritatea pe care ţi-o dă roba de magistrat, din momentul în care ai îmbrăcat-o (..) ci în puterea de a avea întotdeauna pace interioară, izvorâtă din faptul că asumându-ţi orice consecinţă, ai ales să fii intotdeauna de partea adevărului şi nu ai închis ochii niciodată în faţa nedreptăţii”.

”Un magistrat bun, din punctul meu de vedere, este un magistrat care nu uită şi nu trebuie să uite niciodată că în dosarele pe care le are de soluţionat, dincolo de problemele de natură strict juridică, se află destinele unor oameni, care apelează la justiţie pentru a li se face dreptate.Sarcina aceasta pe care o aveţi, de a decide destinul semenilor dumneavoastră, să nu o priviţi niciodată ca pe un drept câştigat sau un privilegiu, ci să o priviţi ca pe o uriaşă responsabilitate pe care o aveţi în faţa propriei dumneavoastră conştiinţe”, a mai declarat Livia Stanciu.

În finalul discursului, aceasta le-a transmis tinerilor magistraţi un ultim sfat: ”Faceţi din lege şi din conştiinţă unicii dumneavoastră stăpâni, şi aceştia să vă fie nişte stăpâni drastici, neînduplecaţi, şi cu siguranţă veşi reuşi în cariera dumneavoastră”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici