Luminiţa Odobescu, întrevedere cu ministrul afacerilor externe al Republicii Moldova: Obiectivul nostru comun este demararea negocierilor de aderare cât mai repede

Pe termen scurt, obiectivul nostru comun este demararea negocierilor de aderare, cât mai repede posibil, a spus vineri ministrul de Externe Luminiţa Odobescu în timpul unei întrevederi avute cu viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe al Republicii Moldova, Mihai Popşoi.

44 afișări
Imaginea articolului Luminiţa Odobescu, întrevedere cu ministrul afacerilor externe al Republicii Moldova: Obiectivul nostru comun este demararea negocierilor de aderare cât mai repede

În cadrul discuţiilor, ministrul Luminiţa Odobescu a transmis asigurări privind continuarea angajamentului activ al României pentru susţinerea parcursului european al Republicii Moldova, prin asistenţă tehnică pentru consolidarea capacităţilor instituţionale ale autorităţilor din Republica Moldova.

„Ne continuăm angajamentul pentru consolidarea Parteneriatului Strategic bilateral, astfel încât să venim în susţinerea eforturilor multiple şi curajoase ale partenerilor de la Chişinău pentru asigurarea stabilităţii şi garantarea parcursului european ireversibil al Republicii Moldova. L-am asigurat pe colegul meu că voi continua să transmit în acelaşi ritm susţinut, în toate formatele de lucru de la Bruxelles şi în contactele diplomatice pe care le am cu colegii mei, importanţa intensificării sprijinului pentru integrarea europeană a Republicii Moldova”, a spus ministrul român.

Conform acestuia, pe termen scurt, obiectivul nostru comun este demararea negocierilor de aderare, cât mai repede posibil.

„Pentru atingerea acestui obiectiv de etapă, sprijinim autorităţile de la Chişinău în consolidarea capacităţii instituţionale, în procesul de screening şi în pregătirea Cadrului de Negociere, care vor reprezenta fundamentele procesului de negociere în sine. Avem un program de transfer de expertiză în derulare, bazat pe experienţa României în procesul de integrare europeană. Desfăşurăm consultări constante pe calendarul de aderare, pe etapele tehnice de parcurs şi pe identificarea celor mai bune modalităţi de realizare a reformelor. Toate acestea sunt subsumate obiectivului general de avansare rapidă, predictibilă şi solidă a parcursului european al Republicii Moldova”, a spus Luminiţa Odobescu.

Ea a arătat că toate demersurile României vin din propria experienţă şi din convingerea că armonizarea legislaţiei Republicii Moldova, alinierea la standardele UE şi asumarea valorilor democratice reprezintă garanţii pentru o cale europeană durabilă şi ireversibilă.

Odobescu a amintit şi de semnarea de către Republica Moldova a Parteneriatului de securitate şi apărare cu Uniunea Europeană: „Acesta va spori rezilienţa şi va consolida stabilitatea şi securitatea pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova. Va da fiecăruia perspectiva reală de a se conecta la proiectul european şi de a fi parte a unei comunităţi prospere şi democratice”.

Cei doi oficiali au discutat consecinţele negative pe care războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei le are şi pentru Republica Moldova şi pentru toţi cetăţenii acesteia.

„Suntem solidari în sprijinul nostru ferm pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, pentru lupta eroică şi dreaptă a poporului ucrainean în faţa agresiunii ruse. Am punctat liniile principale de efort ale României în susţinerea Ucrainei şi am salutat abordarea curajoasă, clară şi solidară a autorităţilor Republicii Moldova – convergentă, de altfel, cu cea a întregii comunităţi internaţionale democratice. Contextul electoral face ca atacurile hibride orchestrate de Rusia asupra Republicii Moldova să se înteţească, să fie din ce în ce mai agresive, din ce în ce mai sofisticate din punct de vedere tehnologic. Nu trebuie să uităm că, deşi ţinta este destabilizarea instituţiilor şi erodarea parcursului european, efectele sunt puternic resimţite şi de cetăţeni. Cu atât mai mult, este important ca Republica Moldova să fie sprijinită deplin pentru a gestiona provocările din acest an. Şi cred că, aşa cum am discutat împreună, acest lucru este deja vizibil, pentru că autorităţile de la Chişinău, cu sprijinul partenerilor, cu sprijinul României, reuşesc să gestioneze aceste atacuri hibride”, a mai spus ministrul român de Externe.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici