Macovei: Nu sunt ofiţer acoperit. Subiectul să fie clarificat de comisiile de control SRI şi SIE

Candidatul la Preşedinţie Monica Macovei a declarat joi că nu a fost şi nu este ofiţer acoperit, arătând că singura cale instituţională de a se clarifica acest subiect este prin Comisiile parlamentare de control SRI şi SIE şi cerând politicienilor să nu implice serviciile în jocul electoral.

789 afișări
Imaginea articolului Macovei: Nu sunt ofiţer acoperit. Subiectul să fie clarificat de comisiile de control SRI şi SIE

Macovei: Nu sunt ofiţer acoperit; subiectul să fie clarificat de comisiile de control SRI şi SIE (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Spun de la început foarte ferm: nu am fost şi nu sunt ofiţer acoperit sau în orice alt fel al vreunui serviciu de informaţii român sau străin", a afirmat Macovei.

Ea a spus că de altfel preşedintele sau instituţiile au avut posibilitatea să o verifice în 2005 şi în 2008, când i s-a propus să fie ministru al Justiţiei, precum şi în 2009, când preşedintele i-a propus să fie candidat la funcţia de premier.

Macovei a mai arătat că, dacă există un ofiţer acoperit între candidaţii la Preşedinţie, este un lucru foarte grav, un atentat la siguranţa naţională şi la democraţie şi singura cale instituţională de urmat este prin Comisiile parlamentare de control SRI şi SIE.

"Singura cale instituţională de urmat (...) este următoarea: Comisiile permanente din Parlament de control SRI şi SIE să limpezească astăzi acest subiect, discutând şi chemând la comisii pe preşedinţii celor două servicii de informaţii", a spus Macovei.

Ea a arătat că ACL a cerut o comisie specială de anchetă pe această temă, dar nu aceasta este soluţia, deoarece ia prea mult timp, iar în România când se cere o comisie de anchetă înseamnă amânarea subiectului sau uneori îngroparea acestuia.

"Fac apel al acel candidat, dacă există, să nu-şi depună candidatura pentru preşedinte al României şi să se retragă din politică. Cer politicienilor să se comporte responsabil faţă de serviciile de informaţii, avem servicii de informaţii care s-au reformat şi nu trebuie implicate în jocul electoral. Dacă trebuie chemate la comisiile din Parlament, acolo se discută, în rest, politicienii şi nimeni altcineva nu au dreptul să le folosească, pentru că asta le vulnerabilizează", a adăugat Macovei.

Întrebată dacă, în cazul în care acel candidat nu se retrage din cursă, este de datoria preşedintelui să facă public numele acestuia, Macovei a răspuns: "Eu am spus singurele abilitate să dea acest răspuns sunt comisiile parlamentare de control SRI şi SIE, care pot să cheme şi să discute cu preşedinţii celor două servicii, folosind calea instituţională".

Ea a adăugat că speră ca în România secolului XXI să fie urmată calea instituţională, pentru că "altfel se aduc acuzaţii în presă, se discută şi se rediscută în loc să se discute subiecte de campanie electorală".

Grupurile parlamentare ale PNL şi PDL din Camera Deputaţilor vor solicita conducerii acestui for legislativ constituirea unei comisii parlamentare de anchetă privind afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu potrivit căruia printre candidaţii la Preşedinţie ar fi un ofiţer acoperit.

Liderii deputaţilor PDL şi PNL, Tinel Gheorghe şi George Scutaru, au făcut acest anunţ, joi, într-o conferinţă de presă, arătând că afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu trebuie "dezavuate în Parlamentul României" şi toţi candidaţii la Preşedinţie trebuie în perioada următoare să răspundă public la această afirmaţie extrem de gravă.

Preşedintele Băsescu a declarat, despre faptul că unii candidaţi la Preşedinţie nu şi-ar fi completat CV-ul, că trebuie să spună dacă au fost sau nu ofiţeri acoperiţi şi a precizat că, dacă nu se va întâmpla, o va face el, arătând că nu este corect să duci o asemenea funcţie "având două butoane".

Referindu-se la ”lucrurile ascunse din CV-urile candidaţilor la prezidenţiale”, despre care a făcut referire în trecut, Traian Băsescu a spus că toate afirmaţiile pe care le-a făcut pe această temă au rămas valabile.

”Încă mai cred că au timp candidaţii, înainte de a-şi depune candidaturile, să spună public, îşi completeze CV-ul, dacă au fost cumva sau nu ofiţeri acoperiţi", a spus Traian Băsescu, într-o emisiune a postului B1 TV.

Întrebat dacă va spune el cine nu şi-a completat CV-ul, în cazul în care candidaţii nu o vor face, preşedintele Băsescu a răspuns: ”Da, pentru că am obligaţia să o spun, am obligaţia să o fac. Există lege care interzice serviciilor să îşi facă cunoscute reţelele, ofiţerii acoperiţi, ofiţerii descoperi, etc., dar când discutăm despre funcţia de preşedinte al României, nu poţi să nu informezi”.

Preşedintele a adăugat că nu spune nimeni că trebuie ca acel serviciu să facă publică această informaţie, pentru că nu are voie prin lege, dar candidatul are obligaţia să o facă.

Întrebat dacă, dintre actualii candidaţi la Preşedinţie, sunt persoane care au asemenea lucruri ascunse în CV, Traian Băsescu a spus: ”Da”. ”Nu este corect să te duci într-o asemenea funcţie având două butoane”, a completat şeful statului.

”Voi fi în măsură să vă aduc probe, ce înseamnă acest dublu buton”, a mai spus Băsescu, precizând că ar fi ”necinstit din partea sa să nu o facă”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici