MAE: Consiliul consideră că România poate îndeplini obiectivele MCV, dacă va continua progresele

Consiliul Afaceri Generale a aprobat, marţi, raportul MCV publicat de Comisia Europeană în ianuarie, apreciind că România poate îndeplini obiectivele MCV, dacă va continua să înregistreze progrese, potrivit unui comunicat MAE.

189 afișări
Imaginea articolului MAE: Consiliul consideră că România poate îndeplini obiectivele MCV, dacă va continua progresele

MAE: Consiliul consideră că România poate îndeplini obiectivele MCV, dacă va continua progresele (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

România a fost reprezentată la Consiliul Afaceri Generale (CAG) de secretarul de stat pentru afaceri europene, George Ciamba. Agenda discuţiilor a vizat pregătirea reuniunii Consiliului European din 20 – 21 martie, implementarea Semestrului European la nivelul UE în 2014 şi Comunicarea Comisiei Europene asupra mecanismului privind statul de drept.

În contextul prezentării de către Comisia Europeană a Comunicării sale privind mecanismul UE în domeniul statului de drept, la 11 martie, George Ciamba a exprimat susţinerea de principiu a României şi a punctat importanţa asigurării "unui cadru echitabil, nediscriminatoriu, în raport cu toate statele membre în implementarea acestui mecanism". Totodată, Ciamba a reliefat rolul important pe care propunerile vizând protecţia valorilor fundamentale şi a statului de drept îl pot avea inclusiv ca instrument de contracarare a fenomenelor de intoleranţă, xenofobie şi extremism care se manifestă tot mai pregnant la nivelul UE.

Consiliul a adoptat, cu unanimitate, concluziile rapoartelor Comisiei Europene privind progresele înregistrate de România şi Bulgaria în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), publicate la 22 ianuarie 2014.

"Consiliul salută progresele pe care le-a făcut România în multe domenii, cu accent pe consolidarea în continuare a bilanţului pozitiv al principalelor instituţii judiciare şi de integritate. Consiliul consideră că, în viitor, România ar putea îndeplini obiectivele mecanismului prevăzute în acest sens, dacă va continua să înregistreze progrese", precizează Ministerul de Externe.

În pregătirea Consiliului European de primăvară din 20-21 martie, miniştrii afacerilor externe sau ai afacerilor europene din statele membre UE au avut un schimb de opinii asupra proiectului de concluzii, cu accent pe Semestrul European, competitivitatea industrială, pachetul 2030 privind energia şi schimbările climatice, Uniunea Bancară şi relaţiile externe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici