MAE: Corlăţean şi Patruşev au convenit că 2013 e o oportunitate pentru reconectarea româno-rusă

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, l-a primit, luni, pe Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, cei doi convenind că există o oportunitate pentru reconectarea bilaterală în 2013, la 10 ani de la încheierea Tratatului Politic de Bază şi 135 de ani de relaţii diplomatice.

192 afișări
Imaginea articolului MAE: Corlăţean şi Patruşev au convenit că 2013 e o oportunitate pentru reconectarea româno-rusă

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei Nikolai Patruşev (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ministrul Titus Corlăţean si înaltul oficial rus au fost de acord că marcarea în acest an a 10 ani de la semnarea Tratatului Politic de bază şi 135 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Federaţia Rusă reprezintă o oportunitate deosebită de reconectare a celor doua societăţi", se menţionează într-un comunicat MAE transmis MEDIAFAX.

Cei doi oficiali au avut un schimb de vederi privind stadiul relaţiei bilaterale româno-ruse în ansamblu, în vederea identificării domeniilor de interes reciproc pentru colaborarea viitoare.

Ministrul român "a salutat dinamica pozitivă a contactelor bilaterale la nivel de lucru din ultima perioadă şi a arătat disponibilitate pentru continuarea lor, pe agenda bilaterală figurând şi o vizită a şefului diplomaţiei române la Moscova în perioada următoare".

Corlăţean "a evocat şi interesul părţii române pentru remodelarea relaţiei în jurul unei agende pragmatice, pozitive şi constructive, care să promoveze dialogul deschis şi să se bucure de predictibilitate", menţionează comunicatul MAE.

Discuţiile au evidenţiat şi importanţa valorificării rezultatelor bune înregistrate în planul cooperării economice din ultimul timp. Cei doi oficiali "au apreciat, cu acest prilej, rezultatele recente ale sesiunii a XI-a a Comisiei Economice Mixte pentru cooperare economică şi tehnico-ştiinţifică (18-19 aprilie 2013), confirmând dorinţa reciprocă de avansare în colaborarea economică româno-rusă, în scopul definirii clare a poziţiilor pentru apropiere a acestora", se relatează în comunicat.

Corlăţean şi Patruşev au avut şi un schimb de opinii pe tema parteneriatelor UE-Rusia, NATO-Rusia, fiind discutate teme precum situaţia din Afganistan după retragerea ISAF din 2014, apărarea antirachetă şi cooperarea în domeniul telemedicinei, respectiv în domeniul combaterii terorismului, pirateriei şi traficului de droguri, precum şi pe dosare de actualitate de pe agenda regională şi internaţională (Nordul Africii, Orientul Mijlociu, inclusiv Siria, Iran).

Secretarul Consiliului de Securitate a Federaţiei Ruse, Nikolai Patruşev, efectuează luni o vizită de lucru în România, la invitaţia consilierului prezidenţial pe probleme de securitate, Iulian Fota. Este prima vizită a demnitarului rus în ţara noastră. În cadrul vizitei în România secretarul Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse are o serie de întrevederi oficiali ai statului român. Nikolai Patruşev a fost desemnat secretar al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse în mai 2008, iar în 2012 a fost reconfirmat în funcţie, mai precizează MAE.

Consiliul de Securitate al Federaţiei Ruse este un organism consultativ al preşedintelui de la Moscova pe teme de securitate naţională. Este compus din miniştrii cu atribuţii în domeniu şi şefii agenţiilor de securitate din Rusia şi este prezidat de şeful statului rus.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici