MAE, de Ziua NATO: Alianţa Nord-Atlantică rămâne principalul garant al securităţii României

Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea, duminică, a Zilei NATO, precizând că Alianţa Nord-Atlantică rămâne principalul garant al securităţii ţării, România urmărind, în 2015, întărirea solidarităţii Aliate,în contextul situaţiei de securitate la nivel internaţional şi în vecinătatea estică.

453 afișări
Imaginea articolului MAE, de Ziua NATO: Alianţa Nord-Atlantică rămâne principalul garant al securităţii României

MAE, de Ziua NATO: Alianţa Nord-Atlantică rămâne principalul garant al securităţii României

"Aderarea la Alianţa Nord-Atlantică, în aprilie 2004, a reprezentat un moment marcant în istoria ţării noastre, semnificând realizarea unui deziderat major de politică externă, care a beneficiat de întreg sprijinul societăţii româneşti. Prin contribuţiile sale, România a participat la misiunile şi operaţiile Aliate şi a adus valoare adăugată în elaborarea politicilor NATO, conturându-şi în tot acest timp un profil aparte în cadrul Alianţei", se arată într-un comunicat MAE remis MEDIAFAX.

MAE precizează că "Alianţa Nord-Atlantică rămâne principalul garant al securităţii României, iar obiectivul central din perspectiva ţării noastre îl reprezintă consolidarea relevanţei şi eficacităţii NATO, ca pilon fundamental al securităţii euro-atlantice".

"În 2015, România va urmări consecvent întărirea solidarităţii Aliate, consolidarea relaţiei transatlantice, precum şi promovarea în continuare a valorilor euro-atlantice în vecinătate în scopul asigurării unui mediu de securitate stabil şi predictibil. ‎Situaţia de securitate la nivel internaţional şi, mai ales, cea din vecinătatea estică şi sudică a Alianţei, impune ca NATO să se concentreze asupra dezvoltării sarcinii sale originare, cea privind apărarea colectivă", se mai arată în comunicat.

În cadrul reuniunii la vârf NATO de la Praga din anul 2002, delegaţia României a primit invitaţia de aderare la Alianţa Nord-Atlantică.

Pe 29 martie 2004, România a depus instrumentele de ratificare la Departamentul de Stat american, SUA fiind depozitarul Tratatului Alianţei Nord-Atlantice (Washington, 1949), iar la 2 aprilie 2004 s-a desfăşurat, în cadrul reuniunii ministeriale Aliate, ceremonia arborării drapelului ţării noastre la Cartierul General al NATO.

În baza Legii 390/2004, începând cu anul 2005, "Ziua NATO în România" se celebrează în prima duminică a lunii aprilie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici