MAE: ICR Moscova se va deschide atunci când toate condiţiile vor fi îndeplinite

Acordul privind deschiderea şi funcţionarea ICR Moscova şi a Centrului Rus de Ştiinţă şi Cultură la Bucureşti a fost semnat la 9 iulie 2013, dar ICR Moscova va fi deschis "atunci când toate condiţiile vor fi îndeplinite", potrivit MAE, în timp ce instituţia rusă şi-a început deja activitatea.

347 afișări
Imaginea articolului MAE: ICR Moscova se va deschide atunci când toate condiţiile vor fi îndeplinite

MAE: ICR Moscova se va deschide atunci când toate condiţiile vor fi îndeplinite (Imagine: Octav Ganea-Mediafax Foto)

"Institutul Cultural Român din Moscova va face parte din reţeaua de institute culturale româneşti din străinătate atunci când toate condiţiile vor fi îndeplinite", a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, Ministerul de Externe.

MAE a reamintit faptul că negocierea Acordului privind deschiderea şi condiţiile de funcţionare a Institutului Cultural Român în Moscova şi a Centrului Rus de Ştiinţă şi Cultură în Bucureşti a fost "de lungă durată", semnarea acestuia având loc la data de 9 iulie 2013.

După intrarea în vigoare a Acordului, "ambele părţi au iniţiat procedurile necesare pentru implementarea acestuia", se arată în răspunsul Ministerului de Externe, care subliniază că printre principalele obiective ale Institutului şi Centrului se numără "realizarea programelor de colaborare bilaterală în domeniile umanist, cultural şi tehnico-ştiinţific şi informarea opiniei publice a statului de reşedinţă cu privire la istoria, cultura şi la evenimentele ce au loc în viaţa socială şi economică a statului lor".

În schimb, Rusia a deschis Centrul de Ştiinţă şi Cultură la Bucureşti, primul eveniment dedicat lansării oficiale a acestei instituţii fiind Festivalul de Film "Puterea Memoriei", pe 11 mai, la cinematograful Eforie din Capitală.

Deschiderea Centrului Rus de Ştiinţă şi Cultură de la Bucureşti a fost anunţată, recent, pe pagina oficială de Facebook a Ambasadei Rusiei în România.

Sediul instituţiei se află pe Bulevarul Lascăr Catargiu, numărul 50.

Tot pentru a marca deschiderea Centrului Rus de Ştiinţă şi Cultură de la Bucureşti a fost organizată, pe 13 mai, masa rotundă "Puterea memoriei", iar pe 25 mai va avea loc "Ziua Culturii şi Literaturii Slavone".

Hotărârea de Guvern, care prevede aprobarea Acordului privind deschiderea şi condiţiile de funcţionare ale ICR Moscova şi Centrul Rus, a fost publicată în Monitorul Oficial în 6 noiembrie 2013.

Potrivit Hotărârii de Guvern, "partea română deschide în oraşul Moscova Institutul Cultural Român, denumit în continuare Institut, iar partea rusă deschide în oraşul Bucureşti Centrul Rus pentru Ştiinţă şi Cultură, denumit în continuare Centru. Activitatea Institutului şi a Centrului se desfăşoară pe baza dispoziţiilor prezentului acord, a normelor dreptului internaţional şi conform legislaţiei statului de reşedinţă. În cazul României, legislaţia internă include, de asemenea, şi legislaţia Uniunii Europene. Părţile pot, pe bază de înţelegere reciprocă, să deschidă institute şi centre în alte oraşe ale statului de reşedinţă, cu respectarea legislaţiei statului de reşedinţă".

În 9 noiembrie 2013, Ministerul de Externe a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, că a identificat un spaţiu pentru sediul Institutului Cultural Român de la Moscova, fără a preciza însă locaţia unde va funcţiona ICR din capitala rusă.

"Având în vedere importanţa relaţiei cu Federaţia Rusă în politica externă a României, a promovării culturii române în acest spaţiu cultural de tradiţie şi prestigiu, Ministerul Afacerilor Externe a analizat şi a identificat un spaţiu pentru sediul Institutului Cultural Român de la Moscova, luând în considerare atât posibilităţile deja existente în ţara de reşedinţă, cât şi costurile", susţinea MAE atunci, adăugând că detalii privind acest subiect vor putea fi oferite "în perioada imediat următoare".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici