MAE l-a convocat pe ambasadorul Iranului

Ambasadorul Republicii Islamice Iran la Bucureşt, Hamid Reza Arshadi a fost chemat, marţi, în audienţă la MAE, partea română transmiţând că "poziţia Iranului de acuzare a statelor membre ale UE de amestec în afacerile sale interne este inacceptabilă şi nefondată".

25 afișări
Imaginea articolului MAE l-a convocat pe ambasadorul Iranului

MAE l-a convocat pe ambasadorul Iranului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit MAE, scopul convocării a fost prezentarea poziţiei României privind evoluţia relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi R.I. Iran, analizate din perspectiva recentelor alegeri prezidenţiale desfăşurate în această ţară".

"Partea română şi-a exprimat preocuparea privind atitudinea autorităţilor de la Teheran faţă de demonstraţiile care au loc în Iran după anunţarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale. În acest context, s-a arătat că poziţia Iranului de acuzare a statelor membre ale Uniunii Europene de amestec în afacerile sale interne este inacceptabilă şi nefondată. Totodată, partea română a reiterat importanţa respectării de către autorităţile iraniene a drepturilor universale ale omului, inclusiv a libertăţii de exprimare", precizează MAE.

Preşedintele iranian ultraconservator, Mahmoud Ahmadinejad, a cărui realegere contestată se află la originea crizei actuale de la Teheran, şi-a înăsprit duminică tonul împotriva Occidentului.

El a acuzat în mod expres Statele Unite şi Marea Britanie de "ingerinţe" în afacerile interne iraniene, în vreme ce Guvernul său i-a convocat pe ambasadorii şi reprezentanţii celor 27 de ţări ai Uniunii Europene aflaţi în post la Teheran.

Preşedinţia cehă a Uniunii Europene a cerut, luni, celor 27 de ţări membre să convoace ambasadorii din Iran aflaţi la post în capitalele europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici