MAE: Ministrul francez de externe a exprimat susţinere pentru decizia de aderare la Schengen

Ministrul francez al Afacerilor Externe, Laurent Fabius, a manifestat, marţi, în întrevederea cu omologul român Titus Corlăţean, deschidere pentru susţinerea obiectivului României privind o decizie favorabilă pe aderarea la spaţiul Schengen până la finalul acestui an.

395 afișări
Imaginea articolului MAE: Ministrul francez de externe a exprimat susţinere pentru decizia de aderare la Schengen

MAE: Ministrul francez de externe a exprimat susţinere pentru decizia de aderare la Schengen (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"În cadrul discuţiilor a fost abordată şi chestiunea aderării României la Spaţiul Schengen, ministrul Corlăţean exprimând aşteptarea legitimă a ţării noastre faţă de o decizie favorabilă până la finalul acestui an. Partea franceză a manifestat deschidere pentru susţinerea acestui obiectiv", menţionează un comunicat MAE transmis MEDIAFAX.

Subiectul a fost reluat de oficialul român, aflat marţi în vizită în Franţa, şi cu ministrul pentru afaceri europene, Thierry Repentin. Corlăţean a exprimat aceeaşi aşteptare privind o decizie favorabilă până la sfârşitul anului "dat fiind că au fost îndeplinite toate condiţiile cerute de acquis-ul european', punctează MAE.

De asemenea, Corlăţean a discutat cu omologul său despre relaţia economică care va fi reflectată şi de agenda vizitei în România a premierului francez Jean Marc Ayrault, în luna iulie.

Ministrul român a precizat, pentru MEDIAFAX, că la Paris există "un interes mare" privind participarea "cel puţin cu o companie franceză" la proiectul laserului ELI de la Măgurele, care va fi construit în următorii ani în România.

"Este o vizită care confirmă o dinamică mult mai bună în ultima perioadă la nivelul relaţiilor între guvernele de la Bucureşti şi de la Paris. Este o dinamică politică remarcabilă care confirmă parteneriatul strategic care există între România şi Franţa", a evidenţiat ministrul Corlăţean.

Acesta a subliniat, în întrevederea cu Thierry Repentin, şi 'sprijinul României pentru adoptarea rapidă a cadrului financiar multianual 2014-2020 pentru o aplicare eficientă a politicilor europene începând cu 2014".

În discuţiile cu oficialii francezi a fost abordată şi tema incluziunii sociale a romilor. "Ministrul Corlăţean a subliniat prioritatea absolută pe care această temă o constituie pentru autorităţile române, salutând abordarea părţii franceze, orientată către cooperare şi dialog. A prezentat rezultatele obţinute în România pe această temă pe palierul educaţiei, sănătăţii şi ocupării, cele două părţi convenind asupra oportunităţii dialogului sectorial pe acest subiect", mai reliefează comunicatul MAE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici