MAE moldovean: Acţiunile electorale pentru alegerile din România se pot desfăşura doar în România

MAE de la Chişinău apreciază că acţiunile electorale pentru alegerile de la 30 noiembrie se pot desfăşura doar în România şi consideră "inacceptabilă" desfăşurarea "campaniei electorale pe teritoriul Republicii Moldova, fără o coordonare prealabilă cu autorităţile centrale moldoveneşti".

186 afișări
Imaginea articolului MAE moldovean: Acţiunile electorale pentru alegerile din România se pot desfăşura doar în România

MAE moldovean: Acţiunile electorale pentru alegerile din România se pot desfăşura doar în România

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova a criticat, vineri, "desfăşurarea de către competitorii electorali români a campaniei electorale pe teritoriul Republicii Moldova, fără o coordonare prealabilă cu autorităţile centrale moldoveneşti în acest sens", declarându-se "nedumerit" de aceste acţiuni "inacceptabile".

"În contextul alegerilor parlamentare din România, preconizate pentru 30 noiembrie 2008, şi acţiunilor de propagandă electorală, invocând prevederile Codului Electoral al României, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova exprimă nedumerirea şi consideră inacceptabilă desfăşurarea de către competitorii electorali români a campaniei electorale pe teritoriul Republicii Moldova, fără o coordonare prealabilă cu autoritatile centrale moldoveneşti în acest sens", se arată într-un comunicat MAEIE.

MAE moldovean consideră că acţiunile electorale pentru alegerile din România se pot desfăşura doar pe teritoriul României.

"Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene consideră necesară invocarea aplicabilităţii teritoriale a prevederilor electorale ale României şi remarcă posibilitatea desfăşurării acţiunilor legate de campania electorală pentru alegerile parlamentare în Camera Deputaţilor şi Senatului României decât pe teritoriul statului român", se arată în comunicat.

MAEIE nu a oferit amănunte privind candidaţii ale căror acţiuni au determinat nemulţumirea acestei instituţii.

Republica Moldova este inclusă în Colegiul uninominal 2. Colegiul uninominal doi cuprinde 29 de state şi 41 de secţii de votare. Cele 29 de state sunt: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Bosnia – Herţegovina, Croaţia, Filipine, Georgia, India, Indonezia, Japonia, Kazahstan, Macedonia, Malaezia, Muntenegru, Coreea De Sud, Coreea De Nord, R.Moldova, China, Rusia, Serbia, Singapore, Sri Lanka, Thailanda, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Uzbekistan Şi Vietnam. Dintre cele 41 de secţii d evotare, 4 vor fi la Chişinău, câte trei în Rusia, China, Ucraina şi Turcia, două în Serbia şi câte o secţie în celelalte state.

Pentru colegiul 2 (inclus în colegiul 1 pentru Senat), printre candidaţii la postul de senator figurează Ilie Ilaşcu, din partea PRM şi Petre Roman, din partea PNL, Viorel Riceard Badea (PDL) şi Marian Dan Mocanu (PSD-PC).

Printre candidaţii pentru postul de deputat în Colegiul doi se numără Tudor Panţâru (pentru PSD-PC), Aurel Vainer, din partea Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Nicolae Dabija, din partea PNL şi Eugen Tomac de la PD-L.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici