MAE: Partea rusă a fost informată despre caracterul defensiv al scutului antirachetă

Directorul pentru afaceri strategice în MAE român a discutat cu un consilier diplomatic din Ambasada Rusiei pe tema scutului, partea rusă fiind informată că sistemul este unul strict defensiv şi că este avută în vedere amplasarea de interceptori în exclusivitate tereştri, nu de nave în Marea Neagră.

74 afișări
Imaginea articolului MAE: Partea rusă a fost informată despre caracterul defensiv al scutului antirachetă

MAE: Diplomaţi români au informat partea rusă despre caracterul defensiv al scutului antirachetă (Imagine: www.mda.milsystemsystem.html)

MAE a precizat, luni, la solicitarea MEDIAFAX, că în cadrul contactelor periodice de lucru ale ministerului a avut loc, la 9 februarie, o întrevedere a directorului general pentru afaceri strategice din MAE, Călin Stoica, cu Piotr Ambros, consilier diplomatic în cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti.

"Cu acel prilej au fost abordate o serie de subiecte de interes multilateral, inclusiv participarea României la sistemul de apărare antirachetă în Europa. Partea rusă a fost informată asupra faptului că sistemul este unul strict defensiv, urmărind protecţia teritoriului şi a cetăţenilor României împotriva unor eventuale atacuri cu rachete. S-a arătat, de asemenea, că acest proiect va constitui o contribuţie concretă la viitorul sistem de apărare antirachetă al NATO, care va asigura protecţia întregului teritoriu aliat. Diplomatul român a menţionat şi faptul că se are în vedere amplasarea, la orizontul anului 2015, de interceptori în exclusivitate tereştri pe teritoriul României, iar nu pe nave în Marea Neagră", precizează MAE în răspunsul transmis la solicitarea MEDIAFAX.

AFP a relatat, vineri, că Rusia a acuzat România şi Statele Unite de lipsă de transparenţă pe tema scutului antirachetă din Europa, Moscova aflând din presă despre luarea unor hotărâri de principiu în acest domeniu.

"Suntem din nou martorii luării unor hotărâri pripite în domeniul apărării antirachetă în Europa", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Andrei Nesterenko, criticând lipsa de transparenţă a românilor şi americanilor.

Ministerul român de Externe precizează de asemenea în răspunsul de luni că autorităţile au pus la dispoziţia publicului, precum şi a statelor interesate, inclusiv statele vecine direct României, pe canale diplomatice, toate informaţiile disponibile cu privire la proiectul gradual-adaptiv al sistemului defensiv antirachetă american şi la stadiul actual al participării României la acest proiect.

"MAE român rămâne în continuare deschis informării statelor interesate cu datele disponibile despre participarea României la proiectul menţionat, în cazul în care vor fi adresate solicitări pe canalele diplomatice uzuale", precizează sursa citată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici