MAE român consideră că Acordul de la Kiev va relansa Ucraina pe calea democraţiei

Ministerul de Externe salută semnarea Acordului privind soluţionarea crizei din Kiev şi consideră că documentul va relansa Ucraina pe calea democraţiei şi consolidării statului de drept.

115 afișări
Imaginea articolului MAE român consideră că Acordul de la Kiev va relansa Ucraina pe calea democraţiei

MAE român consideră că Acordul de la Kiev va relansa Ucraina pe calea democraţiei (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

Semnarea Acordului dintre reprezentanţii puterii şi opoziţiei, urmare medierii troicii ministeriale europene, este "un succes datorat implicării active a Uniunii Europene şi a statelor membre pentru ajungerea la un compromis între părţile implicate în criza politică profundă traversată de Ucraina", se arată într-un comunicat MAE.

Potrivit sursei citate, România, în calitate de stat membru al UE, va continua să se implice activ în procesul de facilitare a soluţionării depline a crizei.

Pe de altă parte, MAE îşi exprimă "regretul profund că a fost necesară ajungerea într-o situaţie limită, cu nenumărate victime, care să determine părţile implicate să dialogheze eficient".

Ministerul de Externe consideră că Acordul privind soluţionarea crizei din Ucraina prevede etape "bine definite", care vor asigura soluţii pe termen lung şi vor relansa Ucraina pe calea democraţiei şi consolidării statului de drept. Redresarea economiei ucrainene va trebui să fie, de asemenea, una din priorităţile Uniunii Europene, ale SUA şi ale instituţiilor financiare internaţionale, se mai arată în comunicat.

Totodată, MAE exprimă convingerea că "implementarea durabilă şi consecventă a acestuia va asigura stabilitate şi prosperitate poporului ucrainean".

În lumina evenimentelor tragice din ultimele zile, Ministerul de Externe apreciază că părţile implicate în actuala criză trebuie să depună toate eforturile pentru a se evita, pe viitor, "escaladarea unor violenţe nejustificabile, care afectează profund poporul ucrainean".

Preşedintele Viktor Ianukovici şi reprezentanţii opoziţiei au semnat, vineri, în prezenţa mediatorilor europeni, un acord de ieşire din criza din Ucraina, relatează AFP.

Acest acord prevede concesii majore faţă de opoziţie, inclusiv alegeri prezidenţiale anticipate, formarea unui guvern de coaliţie şi o reformă constituţională. Acordul a fost obţinut în urma unor violenţe care s-au soldat cu 80 de morţi, începând de marţi, la Kiev.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici