Mai mulţi lideri locali ai PSD au criticat sistemul paritar din acordul cu ACD

Mai mulţi lideri de filiale PSD au criticat, vineri seară, în CEX, sistemul paritar prin care PSD şi ACD, potrivit protocolului de înfiinţare a USL, ar urma să desemneze candidaţi la şefia CJ şi la primăria oraşelor reşedinţă de judeţ.

24 afișări
Imaginea articolului Mai mulţi lideri locali ai PSD au criticat sistemul paritar din acordul cu ACD

Mai mulţi lideri locali ai PSD au criticat sistemul paritar din acordul cu ACD (Imagine: Bogdan Baraghin/Mediafax Foto)

Surse din PSD au declarat că prevederea din protocolul de înfiinţare a Uniunii Social Liberale care stabileşte că PSD va desemna candidaţi la preşedinţiile CJ în 21 de judeţe, iar ACD în 20, a fost criticată de mai mulţi lideri de organizaţii PSD.

Marian Oprişan, Marian Vanghelie, Dumitru Buzatu, Oana Mizil au ridicat această problemă, întrebând ce rost mai au sondajele de opinie în condiţiile în care protocolul USL prevede că PSD va desemna candidaţi doar în 21 de judeţe.

Aceştia au întrebat conducerea PSD ce se întâmplă dacă, în urma sondajelor de opinie, se constată că PSD are candidaţi mai bine plasaţi nu doar în cele 21 de judeţe, ci în mai multe.

Potrivit surselor citate, conducerea PSD a explicat că, deşi protocolul prevede cifre exacte, în cazul în care candidaţi ai PSD vor avea şanse mai mari de câştig, potrivit sondajelor, în mai mult de 21 de judeţe, "negocierile" cu liderii PNL vor rezolva situaţia, plecându-se de la principiul că, dincolo de împărţirea paritară, câştigarea funcţiei respective are prioritate.

O altă problemă, de natură tehnică, a fost ridicată de Viorel Hrebenciuc.

Potrivit surselor citate, Hrebenciuc a explicat că, în localităţile în care PSD şi ACD nu vor avea candidat comun la locale, alegătorii vor fi puşi în faţa situaţiei de a vota denumiri şi sigle diferite.

Hrebenciuc a atras atenţia că, în astfel de localităţi, alegătorii vor trebui să voteze la preşedinţia CJ şi pentru consilierii judeţeni prin ştampilarea siglei USD, în timp ce la primăria localităţii şi la consiliul local ar trebuie să ştampileze sigla PSD (sau PNL, după caz), ceea ce ar putea crea o situaţie destul de confuză.

Hrebenciuc a arătat că soluţia pentru evitarea unor astfel de situaţii care ar putea duce la pierderi neintenţionate de voturi ar fi ca USL să aibă candidaţi comuni peste tot, începând cu primăriile comunelor şi terminând cu preşedinţia Consiliului Judeţean.

O altă dificultate care ar decurge din posibilitatea ca în unele localităţi PSD şi ACD să nu aibă candidaţi comuni este, cum a arătat Hrebenciuc, modul de realizare a campaniei electorale. "Cum facem? Până la prânz noi ne facem campanie pentru candidatul nostru, PNL pentru candidatul lor, iar după prânz ne luăm în braţe şi facem împreună campanie pentru şeful CJ, pe care îl susţinem în comun? Nu cred că foarte mulţi alegători vor înţelege situaţia", a întrebat, potrivit surselor citate, Hrebenciuc.

CEX nu a luat o decizie, păstrând în protocol posibilitatea ca PSD şi ACD să aibă candidaţi diferiţi în afara CJ-urilor şi a oraşelor mari, însă a recomandat preşedinţilor de organizaţii să încurajeze aplanarea pe cât posibil a neînţelegerilor locale cu PNL, pentru ca sistemul de candidaturi comune să se extindă în cât mai multe localităţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici