Mai mulţi parlamentari vor subvenţii mai mari de la buget pentru partidele la care au migrat aleşi

Un grup de 60 de parlamentari propune ca subvenţia acordată de la buget partidelor în funcţie de numărul de parlamentari obţinut la alegeri să fie recalculată la începutul fiecărei sesiuni parlamentare, în raport de aleşii care au trecut de la un partid la altul.

164 afișări
Imaginea articolului Mai mulţi parlamentari vor subvenţii mai mari de la buget pentru partidele la care au migrat aleşi

Mai mulţi parlamentari vor subvenţii mai mari de la buget pentru partidele la care au migrat aleşi (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Printre cei care au iniţiat proiectul de lege în acest sens se numără şi parlamentari care au fost aleşi pe listele PPDD şi au trecut la UNPR sau PSD, dar şi unii care au plecat din PNL şi s-au alăturat grupului PC.

Iniţiatorii consideră că, în cazul în care numărul parlamentarilor dintr-un partid scade prin demisia unora dintre aceştia, subvenţia pe care partidul politic o primeşte de la buget pe baza numărului de mandate obţinute în alegeri devine “neproporţională şi incorectă”.

“Se evită, astfel, situaţia în care toţi parlamentarii s-ar retrage din partid, iar partidul respectiv ar continua să primească subvenţii deşi a rămas fără susţinere parlamentară”, arată iniţiatorii.

Proiectul aflat la Senat în dezbatere publică prevede că suma proporţională cuvenită fiecărui partid, în funcţie de numărul parlamentarilor, se recalculează la începutul fiecărei sesiuni parlamentare în funcţie de numărul de parlamentari pe care fiecare partid îl are la începutul sesiunii.

Numărul de parlamentari ai unui partid la începutul unei sesiuni parlamentare este compus din numărul de parlamentari obţinut din alegeri din care se scade numărul de parlamentari care şi-a pierdut calitatea de membru, la care se adaugă numărul de parlamentari care a obţinut această calitate la începutul sesiunii.

Printre iniţiatori se află Eugen Nicolicea, Luminiţa Adam Pachel, Haralambie Vochițoiu, Bogdan Ciucă, Ioan Adam, Andrei Condurăţeanu, Adrian Diaconu, Graţiela Gavrilescu, Florin Gheorghe, Florin Iordache, Radu Popa, Florin Secară, Ovidiu Silaghi.

La Senat, grupul parlamentar al PPDD s-a desfiinţat în condiţiile în care toţi senatorii aleşi sub sigla acestui partid au trecut la alte partide, majoritatea la PSD şi UNPR. La Camera Deputaţilor, grupul a rămas cu 14 deputaţi, în timp ce 35 au părăsit PPDD. Şi peste 30 de parlamentari ai PNL au demisionat din acest partid, formând PLR şi alăturându-se grupului parlamentar PC.

Camera Deputaţilor este for decizional la acest proiect de lege.

Legea privind finanţarea partidelor politice prevede că partidele primesc anual subvenţie de la bugetul de stat, iar suma alocată anual nu poate fi mai mare de 0,04% din veniturile prevăzute în bugetul de stat. Pentru partidele politice care promovează femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat va fi majorată proporţional cu numărul mandatelor obţinute în alegeri de candidaţii femei.

Subvenţia de la bugetul de stat se acordă în funcţie de numărul de voturi primite în alegerile parlamentare şi în alegerile locale. Trei sferturi din bugetul anual acordat partidelor politice vor fi împărţite partidelor politice, proporţional cu numărul de voturi primite la alegerile parlamentare, respectiv media voturilor valabil exprimate pentru Camera Deputaţilor şi Senat, dacă au realizat pragul electoral.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici