Maior: Sper ca Statutul ofiţerului de informaţii să fie adoptat în actuala sesiune

Directorul SRI, George Maior, a declarat, marţi, după întâlnirea cu membrii Comisiei SRI, că speră ca în actuala sesiune parlamentară să poată fi adoptat Statutul ofiţerului de informaţii, pentru a se realiza demilitarizarea Serviciului.

160 afișări
Imaginea articolului Maior: Sper ca Statutul ofiţerului de informaţii să fie adoptat în actuala sesiune

Maior: Sper ca Statutul ofiţerului de informaţii să fie adoptat în actuala sesiune (Imagine: Mediafax Foto)

"Sper ca Statutul ofiţerului de informaţii să poată fi abordat în această sesiune parlamentară, având în vedere că au existat progrese în dezbaterea lui în comisii. Ar fi un pas important în ceea ce priveşte demilitarizarea SRI", a arătat George Maior, după întâlnirea cu membrii Comisiei SRI.

La rândul său, preşedintele Comisiei, senatorul PNL Radu Stroe, a precizat că este posibil ca actualul Legislativ să adopte acest act normativ, dar întregul pachet de legi ale securităţii naţionale va reveni în sarcina viitorilor senatori şi deputaţi.

"Cred că va fi sarcina viitorului Parlament, astfel încât SRI să aibă baza legală necesară punerii în aplicare a transformării. SRI poate şi acum să facă asta, dar limitat de constrângerile legale actuale", a spus Stroe.

Senatorul PNL a spus că "impresia de reorganizare şi restructurare a SRI este de natură să aducă eficienţă în Servciu, să facă mai elastică activitatea Serviciului, să ia în considerare noile situaţii de securitate în raport cu zonele geografice care înconjoară România".

De asemenea, deputatul PSD Gabriel Oprea a declarat că procesul de transformare internă al SRI a fost fundamentat pe o "largă consultare internă" în cadrul SRI. El a mai spus că Serviciul Român de Informaţii a beneficiat de expertiză în domeniul reformei din partea unor servicii de informaţii aliate.

Oprea a arătat că Maior urmează să le prezinte parlamentarilor şi Strategia de Informaţii a SRI.

La rândul său, directorul SRI, George Maior, a conchis că transformarea SRI conduce la debirocratizare, structurile centrale ale Serviciului fiind reduse cu 17%.

Pentru a evalua schimbările preconizate în cadrul SRI, membrii Comisiei parlamentare vor vizita, săptămâna viitoare, sediul central al Serviciului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici