Majorarea limitei de viteză pentru drumurile expres, adoptată de Parlament. Cu cât vor putea circula şoferii

Şoferii vor putea circula cu 120 km/h, în loc de 100 km/h, după ce Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege. Proiectul urmează să fie promulgat de preşedintele Klaus Iohannis.

3643 afișări
Imaginea articolului Majorarea limitei de viteză pentru drumurile expres, adoptată de Parlament. Cu cât vor putea circula şoferii

Majorarea limitei de viteză pentru drumurile expres, adoptată de Parlament. Cu cât vor putea circula şoferii

„Veste extraordinară pentru infrastructura din România: Viteza de circulaţie pe drumurile expres va fi de 120 km/h. Votul de astăzi (miercuri - n.r.) a venit fix la timp pentru că, săptămâna viitoare, vor fi daţi în circulaţie primii kilometri de drum expres din România. E vorba de un lot de 18 km din DEx12 Craiova - Piteşti, ce reprezintă centura de ocolire a oraşului Balş. Deşi e o mică întârziere pe acest Tronson 2 - calendarul discutat de mine anul trecut prevedea deschiderea întregului tronson de 40km Balş - Slatina până în Paşte - deschiderea chiar şi parţială este o gură de oxigen pentru traficul din zonă. Mă bucur că, prin ridicarea limitei de viteză pe drumurile expres, DEx12 nu va deveni o capcană de amenzi. Legea merge la promulgare de către preşedinte, iar acest ultim pas trebuie făcut fără întârziere, aşa încât să se întâmple înaintea inaugurării DEx12 de săptămâna viitoare”, declară Cătălin Drulă, unul dintre iniţiatori

Proiectul, depus în octombrie 2021, modifică OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice în sensul stabilirii unui regim diferenţiat între drumurile expres şi drumurile naţionale europene atât în ceea ce priveşte viteza maximă admisă, cât şi din perspectiva regimului de circulaţie aplicabil acestora.

Concret, limita de viteză pe drumurile expres va creşte la 120 km/h, ţă de 100 km/h cât este în prezent).

P drumurile expres va fi interzisă circulaţia pietonilor, a autovehiculelor cu gabarite sau mase depăşite, fară autorizaţie specială de transport eliberată de administratorul drumului public, conform reglementărilor în vigoare, a vehiculelor cu tracţiune animală, a animalelor, a vehiculelor trase sau împinse cu mâna, a bicicletelor, trotinetelor electrice si mopedelor, a tractoarelor agricole sau forestiere şi a maşinilor autopropulsate pentru lucrări agricole, precum si a vehiculelor care, prin construcţie sau din alte cauze, nu pot depăşi viteza de 50 km/h.

De asemenea, vor fi interzise învăţarea conducerii unui vehicul, încercările prototipurilor de şasiuri şi de autovehicule, manifestaţiile, defilările, caravanele publicitare, antrenamentele şi competiţiile sportive de orice fel, precum si cortegiile.

Poiectul iniţiat de Cătălin Drulă, preşedinte interimar al USR şi fost ministru al Transporturilor, şi deputatul USR Ion Marian Lazăr.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici