Majoritatea liderilor locali ai PSD îl susţin pe Geoană

Majoritatea liderilor locali ai PSD îi acordă încredere în continuare lui Mircea Geoană, considerând că este prematur să se pronunţe asupra oportunităţii depunerii mandatului de către acesta şi apreciază că o evaluare a activităţii sale ar putea fi făcută abia la congresul din 2010.

15 afișări
Imaginea articolului Majoritatea liderilor locali ai PSD îl susţin pe Geoană

Majoritatea liderilor locali ai PSD îl susţin pe Geoană (Imagine din arhivă; Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Lideri ai filialelor judeţene ale PSD au ezitat, în general, să se pronunţe tranşant asupra oportunităţii schimbării conducerii la nivel central a formaţiunii, creditându-l în continuare pe Mircea Geoană pe considerentul că acesta, chiar dacă a pierdut alegerile, a reuşit să câştige peste cinci milioane din voturile românilor, unii dintre liderii locali reluând teoria fraudării alegerilor.

Pe de altă parte, liderii locali social-democraţi sunt de părere că o analiză şi o evaluare atât a activităţii liderului Mircea Geoană, cât şi a filialelor locale ale PSD va putea fi făcută, eventual, la un congres viitor, care ar putea avea loc în primăvara anului 2010 şi consideră că lucrurile nu trebuie făcute în grabă.

Notă discordantă a făcut preşedintele PSD Vrancea, Marian Oprişan, care a amintit că Mircea Geoană a promis că îşi va depune mandatul de preşedinte al PSD dacă va pierde alegerile, liderul social-democrat vrâncean apreciind însă că Geoană este cel care va trebui să decidă singur dacă va face sau nu acest lucru.

Preşedintele PSD Bistriţa-Năsăud, deputatul Emil Radu Moldovan, a declarat, luni, că nu face parte din "categoria" celor care îl "contestă" pe preşedintele partidului, Mircea Geoană, şi nici nu crede că acesta ar trebui să îşi depună mandatul.

Emil Radu Moldovan a declarat că PSD va avea Congresul ordinar în primăvara anului 2010 şi abia atunci partidul ar trebui să facă o evaluare a activităţii liderului.

"Părerea mea este că toţi trebuie să facem o analiză a ceea ce s-a întâmplat. Nu este de vină Mircea Geoană dacă noi, în Bistriţa-Năsăud, am obţinut cu circa 20 la sută mai puţine voturi decât PDL şi Traian Băsescu. Analiza trebuie să pornească de la bază. Eu aşa cred că ar fi normal. Nu fac parte din categoria celor care îl contestă pe Mircea Geoană. Poate că sunt colegi ai mei din alte judeţe, dar nu m-a contactat nimeni, până acum, să îmi spună acest lucru", a spus Moldovan.

Vicepreşedintele PSD Mureş Florin Vlas a declarat, luni, că i se pare "normală" o analiză după alegerile prezidenţiale, adăugând însă că el nu poate să dea un "verdict" privind mandatul liderului partidului, Mircea Geoană.

Întrebat dacă preşedintele partidului, Mircea Geoană, ar trebui să îşi depună mandatul, după ce a pierdut alegerile prezidenţiale, Vlas a refuzat să se pronunţe.

"Nu pot să dau un verdict privind mandatul domnului preşedinte al PSD, Mircea Geoană, dar o analiză mi se pare normală, ca la orice partid în această situaţie. Şi dacă câştigam, trebuia să facem o analiză. Şi noi, aici, în filială facem o analiză. Şi în cadrul unei analize, vedem ce greşeli s-au făcut, pe cine ne bazăm, sau pe ce direcţii ne putem orienta", a spus Vlas.

El a precizat că nu crede că se impune convocarea unui Consiliu Naţional sau a unui Congres al partidului, înainte de termenele fixate în acest sens.

Liderul PSD Sibiu, Ioan Cindrea, a declarat, luni, că nu este de acord cu convocarea unui Congres al partidului, şi nici ca Mircea Geoană să îşi depună mandatul de preşedinte al formaţiunii, arătându-se convins că "dacă nu erau cazurile de mituire de vot şi voturile multiple" Geoană ar fi câştigat.

"Eu nu cred că sunt motive să ne agităm acum atât de repede. Cred că trebuie să lăsăm să treacă o perioadă, să ne relaxăm şi să se calmeze lucrurile. O să avem oricum Comitetul Executiv, probabil, cândva săptămâna asta şi cred că suntem destul de înţelepţi să luăm acolo o decizie bună în ceea ce priveşte viitorul partidului", a declarat deputatul Ioan Cindrea.

Potrivit lui Cindrea, Mircea Geoană nu are de ce să îşi dea demisia din funcţia de preşedinte al PSD şi nici membrii de partid nu au de ce să îi ceară acest lucru, deoarece Geoană a obţinut 5,2 milioane de voturi.

"Eu cred că cineva care a reuşit să obţină 5,2 milioane de voturi şi a pierdut la o distanţă atât de mică nu cred că este în situaţia de a-şi da demisia. Nu consider că este necesar ca Mircea Geoană să îşi depună mandatul de preşedinte al partidului pentru că dacă cineva ar fi verificat situaţiile de mituire de voturi şi vot multiplu care s-au produs, Mircea Geoană ar fi câştigat alegerile", a afirmat Cindrea.

Potrivit acestuia, se vor face analize la nivelul partidului privind rezultatele obţinute, dar nu va fi necesară convocarea Congresului Naţional al PSD.

Preşedintele PSD Braşov, Constantin Niţă, consideră că nu este obligatoriu ca Mircea Geoană să fie înlăturat de la şefia partidului pentru că a pierdut alegerile, acest aspect urmând a se discuta şi analiza în cadrul Congresului PSD din 2010.

"Conform statutului partidului, anul viitor se va întruni Congresul şi atunci vom lua o decizie dacă este sau nu nevoie de o schimbare. Sigur va fi o analiză, dar eu nu cred că, gata, trebuie să scăpăm de Geoană. Nu cred asta", a declarat Niţă.

Liderul PSD Braşov a precizat că până la Congresul din 2010 fiecare filială judeţeană a PSD va trebui să analizeze şi să stabilească unde anume a greşit fiecare în campania electorală pentru prezidenţiale şi abia apoi se vor lua măsuri.

"Sigur va fi o analiză şi probabil se vor face anumite schimbări. Dar mai întâi trebuie să vedem fiecare unde şi ce a greşit", a mai spus Niţă.

Preşedintele PSD Alba, Ioan Dîrzu, a declarat, luni, că, din punctul său de vedere, membrii partidului ar trebui să aştepte "să se limpezească apele" înainte de a lua decizii privind convocarea unui Congres sau schimbarea conducerii formaţiunii.

Întrebat dacă Mircea Geoană ar trebui să îşi depună mandatul, după decizia Curţii Constituţionale de validare a scrutinului prezidenţial, Dîrzu a spus că nu doreşte să comenteze acest subiect pe motiv că este încă prea devreme, iar astfel de lucruri trebuie gândite după ce "se limpezesc apele".

"Nu doresc să comentez mai multe acum. Să aşteptăm să se limpezească apele şi apoi să decidem ce este de făcut. Acum, important pentru România este formarea Guvernului", a spus Dîrzu.

Preşedintele PSD Alba a comentat, însă, decizia Curţii Constituţionale, de respingere a cererii PSD de anulare a alegerilor din 6 decembrie, spunând că "este o mare nedreptate care li se face românilor".

Preşedintele PSD Cluj, Valentin Cuibus, consideră că după sărbătorile de iarnă este nevoie în partid de o analiză a rezultatelor alegerilor prezidenţiale, susţinând însă că nu trebuie lucrat "sub imperiul grabei".

Cuibus a declarat că liderii PSD trebuie să urmărească acum "o construcţie, nu o dezbinare în partid".

"Sunt de acord cu o analiză în partid, după sărbători, a rezultatelor alegerilor, a eşecului de la prezidenţiale. Trebuie văzut unde s-a greşit şi de ce, dar nu trebuie lucrat sub imperiul grabei. Cât priveşte un congres extraordinar, acesta nu îşi are rostul, pentru că, oricum, avem programat un congres anul viitor", a spus Cuibus.

Potrivit acestuia, înaintea Congresului PSD, în teritoriu vor avea loc alegeri de la nivelul organizaţiilor locale până la nivelul celor judeţene, "or nu se justifică organizarea unui congres extraordinar cu câteva luni înainte".

Preşedintele PSD Cluj a precizat că mandatul de preşedinte al partidului al lui Mircea Geoană expiră la congresul din 2010, iar acesta va avea atunci posibilitatea să facă un bilanţ al activităţii.

"Orice preşedinte este ales până la Congres. Vom vedea atunci ce va prezenta despre activitatea desfăşurată", spus Cuibus.

Fostul vicepreşedinte al PSD Ioan Rus a declarat, luni seară, la Realitatea TV, că o parte dintre cei care conduc în momentul de faţă PSD trebuie "să dispară de acolo".

Preşedintele PSD Bihor, senatorul Ioan Mang, consideră că partidul său nu are nevoie de un congres, în urma căruia Mircea Geoană să demisioneze sau să fie schimbat prin vot, ci de o analiză "la rece" a rezultatului obţinut în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

"Eu nu văd de ce ar fi nevoie acum, imediat, de un congres prin care domnul preşedinte Mircea Geoană să fie schimbat sau în care să i se ceară demisia. Practic, în majoritatea judeţelor, PSD a obţinut un scor mult mai bun decât la alegerile precedente. Va fi nevoie la un moment dat de o analiză a rezultatului din al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, dar aceasta trebuie să se facă la rece, cu calm, nu acum", a spus Mang.

Mang a adăugat că, în opinia sa, eventuala rămânere a partidului în opoziţie nu va afecta "soliditatea şi unitatea" acestuia.

"Este adevărat că PSD este un partid care se simte foarte bine la guvernare, căci are specialişti foarte buni în toate domeniile, dar şi în opoziţie am avut o prestaţie corectă, iar eu sunt convins că şi dacă nu vom accede la guvernare în viitorul apropiat partidul îşi va păstra soliditatea şi unitatea", a spus Mang.

Preşedintele PSD Hunedoara, Florin Cazacu, a declarat că este nevoie de o analiză a rezultatelor alegerilor, dar nu există "niciun motiv pentru a grăbi lucrurile".

"Trebuie o analiză a rezultatelor alegerilor, se va face de către Comitetul Executiv. Aşa prevede statutul şi după fiecare alegeri s-a făcut acest lucru. Comitetul Executiv va considera dacă trebuie să se convoace un Consiliu Naţional şi numai în Consiliul Naţional se va discuta despre depunerea mandatului. Noi considerăm că rezultatul alegerilor a fost bun, prin urmare nu există niciun motiv să grăbim lucrurile. Eu cred că trebuie să respectăm statutul", a spus Cazacu.

Preşedintele PSD Vrancea, Marian Oprişan, a declarat, luni seară, după publicarea deciziei Curţii Constituţionale de a valida rezultatul alegerilor prezidenţiale din 6 decembrie, că pentru acest moment Mircea Geoană ar trebui să decidă singur dacă îşi va depune mandatul de preşedinte al PSD sau nu.

"Pentru acest moment, îl las pe Mircea Geoană să decidă singur dacă îşi va depune sau nu mandatul de preşedinte al Partidului Social Democrat. Dar nu trebuie să uităm că el a făcut această promisiune şi aşa se întâmplă peste tot în democraţiile consolidate ale Uniunii Europene. Dacă Mircea Geoană consideră că a câştigat aceste alegeri să meargă la Palatul Cotroceni, iar dacă le-a pierdut ar fi normal să se ţină de promisiune", a afirmat liderul PSD Vrancea.

Întrebat dacă după rezultatul acestor alegeri ar trebui organizat un congres la nivelul PSD, Marian Oprişan a precizat că "statutul partidului impune acest lucru".

"Un congres trebuie organizat pentru că statutul partidului impune acest lucru după un ciclu electoral", a încheiat liderul PSD Vrancea, Marian Oprişan.

Liderul PSD Buzău, senatorul Ion Vasile, a declarat că atât timp cât există încă "ambiguităţi şi suspiciuni" legate de modul în care au avut loc alegerile prezidenţiale din 6 decembrie preşedintele partidului, Mircea Geoană, nu ar trebui să-şi depună mandatul.

"Această chestiune până la urmă se va lămuri. Atât timp cât există ambiguităţi şi suspiciuni majore, până nu lămurim cum au stat lucrurile, Mircea Geoană nu trebuie să-şi depună mandatul", consideră senatorul Ion Vasile.

Social-democratul buzoian a adăugat că cel puţin până în momentul în care se va afla adevărul despre scrutinul din 6 decembrie Mircea Geoană se va bucura de sprijinul organizaţiei buzoiene: "Mircea Geoană nu a solicitat încă un vot de încredere organizaţiilor. În situaţia în care se va întâmpla asta, atitudinea PSD Buzău va fi colectivă, dar eu sunt convins că cel puţin până la momentul în care vom afla adevărul despre alegeri o să aibă susţinerea noastră.".

Ion Vasile a mai precizat că în 2010 PSD va trebui să organizeze un congres conform statutului partidului, însă nu a putut spune dacă Mircea Geoană va mai candida ori dacă va mai avea şanse la un nou mandat, precizând că personal preferă o concurenţă pentru funcţia de lider al PSD.

"Nu aş putea spune cu certitudine dacă ar mai putea câştiga un nou mandat Mircea Geoană. Aici este vorba despre opţiunea personală, de candidaturi care se depun, nu ştiu ce va hotărî. Eu cu siguranţă mi-aş dori ca la congres să fie doi, trei, patru candidaturi pentru preşedinţia PSD, iar candidaţii să fie susţinuţi de rezultatele pe care le-au avut în plan politic, poate ar trebui să vină cu un proiect politic nou şi să-l susţină în faţa congresului şi atunci vom putea alege pentru că asta înseamnă până la urmă alegeri".

Întrebat despre gestul liderului PSD Vrancea, Marian Oprişan, care luni l-a felicitat pe Traian Băsescu, după decizia Curţii Constituţionale, care l-a validat pe acesta pe funcţia de şef al statului, senatorul de Buzău Ion Vasile a declarat: "Marian Oprişan este un imprevizibil. S-ar putea să fi vrut să spună ceva şi să fi ieşit altceva. În mod normal, când lucrurile decurg corect şi normal, dincolo de competiţia politică, e firesc să-l feliciţi pe cel care a ieşit preşedinte, e fair-play, însă când există suspiciuni, ca acum, care nu sunt doar la nivel politic, ci şi la nivelul cetăţenilor, orice demers trebuie făcut cu multă atenţie şi responsabilitate. În concluzie, Oprişan cred că a vrut să spună ceva şi a ieşit altceva. Iar dacă are gânduri ascunse o să-l dibuim".

Preşedintele PSD Suceava, senatorul Gavril Mîrza, a declarat că o analiză "la rece" privind cauzele ce au determinat pierderea alegerilor prezidenţiale de către candidatul PSD trebuie făcută, dar nu imediat, pe fond emoţional, pentru că ar duce la măsuri pripite, ci atunci când situaţia se va calma, analiză care să fie făcută "de la vârf până la ultima organizaţie", cel mai devreme în luna ianuarie, astfel încât membrii PSD să aibă timp să-şi sedimenteze gândurile.

Liderul PSD Suceava a subliniat că la aceste alegeri prezidenţiale candidatul PSD, Mircea Geoană, a obţinut aproape acelaşi număr de voturi cât contracandidatul său şi că, în condiţiile în care se vorbeşte şi despre o fraudă, este probabil că numărul voturilor obţinute de candidatul PSD să fi fost chiar mai multe.

"Să se spună că Mircea Geoană ar trebui schimbat din funcţie mi se pare un lucru care nu este temeinic gândit", a spus preşedintele PSD Suceava.

Senatorul social-democrat a adăugat că o "analiză foarte lucidă", începând de la vârful partidului până la ultima organizaţie este necesară pentru că există oameni din partid care "au gafat" sau care au fost iniţiatori ai unor decizii greşite şi care "nu au întrevăzut lucruri ce se pot petrece într-o campanie".

"Răspunzătorii să facă un pas înapoi", a spus Gavril Mîrza, care a spus că nu este momentul, încă. să se discute despre preşedintele partidului. "Până la el mai sunt mulţi răspunzători", a conchis liderul PSD Suceava.

Preşedintele PSD Botoşani, senatorul Gheorghe Marcu, a declarat, marţi, că nu se impun sancţiuni pentru pierderea alegerilor prezidenţiale, apreciind că viitorul congres al PSD nu va fi "o întrecere socialistă", ci vor fi analizate rezultatele alegerilor "la rece, fără patimă şi ură".

"Nu se impun sancţiuni pentru pierderea alegerilor", a declarat liderul PSD Botoşani, care a adăugat că la Congresul PSD, ce va avea loc cel mai probabil în primăvara anului viitor, nu va fi "o întrecere socialistă" , ci pur şi simplu se vor analiza rezultatele alegerilor "la rece, fără patimă şi ură".

"Presupun că în urma acestui congres vor fi unele restructurări, însă asta nu înseamnă că, de astăzi, ne gândim să sancționăm pe unul sau pe altul. Acum, când se pierde, este uşor să dăm vina pe unul sau pe altul. Însă, sunt convins că, în PSD, fiecare a muncit ca să câştigăm. Până şi în organizaţia Botoşani, care a luat locul întâi pe ţară ca rezultate ale PSD, pot spune că au fost unele carenţe, sau locuri în care am fi putut obţine un rezultat mai bun. Dar asta nu înseamnă că vom aplica sancţiuni", a declarat pentru MEDIAFAX Gheorghe Marcu.

El este convins că, în ciuda unor speculaţii sau declaraţii, Mircea Geoană, lider al PSD şi fost candidat în aceste alegeri, nu va fi sancţionat în cadrul Congresului Partidului Social Democrat.

El a mai spus că îşi menţine poziţia privind unele ilegalităţi comise în timpul procesului electoral şi care ar fi putut să influenţeze rezultatul final al alegerilor.

"Nu pot să nu constat o serie de infracţiuni care au avut loc în ziua alegerilor, votul multiplu, votul celor decedaţi şi altele. Cred că se impune o modificare a actelor legislative ce reglementează alegerile electorale, atât cele prezidenţiale, parlamentare, cât şi cele locale", a mai spus liderul PSD Botoşani.

Preşedintele PSD Dolj, Ion Prioteasa, a declarat că organizaţia judeţeană îl sprijină în continuare pe Mircea Geoană, care a dovedit că este "candidatul cel mai potrivit" pentru a intra în cursa pentru Cotroceni, el apreciind că pin decizia luată de magistraţii Curţii Constituţionale s-a dorit "adormirea" anchetei.

Liderul social-democraţilor doljeni, Ion Prioteasa, consideră că decizia magistraţilor CC în cazul contestaţiei PSD privind rezultatul turului al doilea al alegerilor prezidenţiale, lasă un "semn de întrebare" în rândul opiniei publice.

"Cred că prin această decizie a Curţii Constituţionale s-a dorit adormirea anchetei. Această decizie lasă un semn mare de întrebare în rândul opiniei publice şi în fiecare zi care trece vor apărea din ce în ce mai multe evenimente care s-au petrecut la alegeri, şi în special în străinătate. Vor apărea oameni care vor spune că nu au votat, deşi când s-au dus la secţii li s-a spus că au votat, sau CNP-uri din nu ştiu câte cifre", a declarat Ion Prioteasa.

El apreciază că actualul şef al statului, Traian Băsescu, confirmat pentru un nou mandat de preşedinte al României de către CC, nu şi-a câştigat funcţia "aşa cum trebuie".

"Eu numesc această nouă guvernare ca o trăire în nelegalitate. De fiecare dată se va pune problema că preşedintele nu a fost ales aşa cum trebuie şi vor plana tot timpul suspiciuni", a mai spus Prioteasa.

Întrebat care va fi, în opinia sa, viitorul lui Mircea Geoană în cadrul PSD, liderul social-democraţilor doljeni a spus: "Unui om care a luat cinci milioane de voturi nu poţi să-i spui să plece acasă. Dimpotrivă. A fost persoana cea mai potrivită să candideze şi a dovedit-o din plin. Organizaţia PSD Dolj îl sprijină în continuare pe Mircea Geoană".

Curtea Constituţională l-a validat, luni, pe Traian Băsescu în funcţia de preşedinte al României, el întrunind cel mai mare număr de voturi din cele valabil exprimate.

Liderul PSD, Mircea Geoană, a ţinut, luni seară, la sediul central al partidului, după decizia Curţii Constituţionale de neacceptare a contestării alegerilor prezidenţiale, un discurs în care şi-a acceptat înfrângerea, el spunând că regretă greşelile pe care le-a făcut în campanie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici