Marcel Ciolacu plafonează preţurile la energie. ,,Este o măsură previzibilă a guvernului Ciolacu care doreşte să-şi securizeze poziţia înainte de alegeri", spune un expert în energie

  • Marcel Ciolacu plafonează preţurile în iarna 2023-2024 pentru buna funcţionare a sistemului după criza energetică provocată de războiul ruso-ucrainean.
  • Expert în energie: ,,Cred că este o măsură previzibilă a guvernului Ciolacu care doreşte să-şi securizeze poziţia înainte de alegeri.
  • Fost ministru al Energiei: ,,E clar că presiunea pe bugetul de stat ducea la situaţia în care guvernul nu putea să plătească în timp util furnizorilor".
8441 afișări
Imaginea articolului Marcel Ciolacu plafonează preţurile la energie. ,,Este o măsură previzibilă a guvernului Ciolacu care doreşte să-şi securizeze poziţia înainte de alegeri", spune un expert în energie

Sursa - România Eficientă/Marcel Ciolacu - Facebook

Preţurile energiei vor fi plafonate şi în iarna 2023-2024 printr-o nouă ordonanţă de urgenţă aprobată de guvernul României.

Premierul Marcel Ciolacu a luat aceste măsuri pentru a se asigura de buna funcţionare a sistemului în sezonul rece. Plăţile vor fi efectuate prin decontare directă către furnizori.

Motivul plafonării: Alegerile din 2024


Daniel Pintilie, expert în energie, a explicat pentru ALEPH NEWS ce anume l-a motivat pe Marcel Ciolacu să plafoneze preţurile la energie în loc să procedeze ca-n ţări precum Germania care au crescut preţurile la energiile pe bază de combustibili fosili şi să încurajeze tranziţia la energiile verzi.

,,Cred că este o măsură previzibilă a guvernului Ciolacu care doreşte cumva să-şi securizeze poziţia înainte de alegeri. Mai mult ca sigur n-ar fi riscat probleme înainte de sezonul rece al anului viitor. Cât de mult îl va ajuta sau încurca, cred că şi-au învăţat lecţia, nu mai vor să rişte, să supună publicul unor creşteri de preţuri”.  

De ce plătesc românii facturi mai mari la energie?

Ionuţ Purica, expert în energie, a declarat pentru ALEPH NEWS că războiul energetic a început încă din toamna anului 2021, de când pandemia a perturbat ordinea geopolitică.  

,,Se întâmplă următorul lucru deja după pandemie şi după creşterea preţurilor energiei care de fapt a fost generată şi de războiul din Ucraina, de fapt dinainte a început războiul energetic în toamna lui ‘ 21. Ne găsim într-un moment în care inflaţia mare a fost generată la origine de preţurile energiei”.

Care ar putea fi efectul plafonării? Fost ministru: ,,noua ordonanţă nu schimbă cu nimic lucrurile”


Dacă plafonarea impusă de guvernul Ciolacu este cea mai bună măsură pentru a diminua criza energetică, Victor Grigorescu, fost ministru al Energiei, a declarat pentru ALEPH NEWS:

,,Această măsură este în vigoare de ceva vreme, şi noua ordonanţă nu schimbă cu nimic lucrurile.

E clar că presiunea pe bugetul de stat ducea la situaţia în care guvernul nu putea să plătească în timp util furnizorilor şi unele alocate acestei plafonări, iar ordonanţa de faţă elimină o restricţie, şi anume aceea care prevedea 30% din banii colectaţi prin taxa de solidaritate pot fi alocaţi pentru plata facturilor către consumatorii casnic". 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici