Marian Oprişan salută demersul premierului legat de Cimitirul Internaţional al Eroilor din Valea Uzului

Marian Oprişan, în calitate de preşedinte al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, salută demersul premierului legat de Cimitirul Internaţional al Eroilor din Valea Uzului, fiind de părere că se poate restabili climatul de normalitate.

1473 afişări
Imaginea articolului Marian Oprişan salută demersul premierului legat de Cimitirul Internaţional al Eroilor din Valea Uzului

Marian Oprişan salută demersul premierului legat de Cimitirul Internaţional al Eroilor din Valea Uzului

Transferarea către MApN a Cimitirului din Valea Uzului este o decizie strategică

„În calitate de Preşedinte al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR) şi totodată ca om născut şi crescut în judeţul Vrancea, locul unde au avut loc cele mai importante lupte din Primul Război Mondial, salut demersul consensual al Primului ministru Viorica Dăncila, în ceea ce priveşte Cimitirul Internaţional al Eroilor din Valea Uzului. Dispoziţia prin care a solicitat Ministerului Apărării Naţionale preluarea cimitirului este una strategică menită a restabili climatul de normalitate şi respect pentru toţi eroii”, arată, într-un comunicat, Marian Oprişan.

Potrivit acestuia, o dată cu preluarea necropolei de către Ministerul Apărării Naţionale, mormintele eroilor care s-au jertfit pe aceste locuri vor beneficia de protejare, întreţinere şi reabilitare, iar memoria lor, indiferent de naţionalitate, va fi cinstită în deplin respect cu normele de drept internaţional şi acordurile bilaterale în vigoare.

Premierul Viorica Dăncilă a solicitat, sâmbătă, respectarea simbolurilor statale ale României şi normele de ordine publică şi face apel la responsabilitate în ceea ce priveşte acţiunile referitoare la situaţia din Valea Uzului, propunând ca acesta să fie preluat de Ministerul Apărării - având în vedere faptul că în această necropolă sunt înhumaţi militari de mai multe naţionalităţi.

„În urma analizei situaţiei concrete a Cimitirului eroilor căzuţi în cele două războaie mondiale de la Valea Uzului, Ministerul Apărării Naţionale a demarat procesul de fundamentare a procedurile legale pentru preluarea în administrare a acestei necropole de război. Astfel, MApN va pregăti un Memorandum prin care va solicita Guvernului României preluarea acestui cimitir, în vederea menţinerii statutului de cimitir internaţional al acestei necropole de război, având în vedere faptul că aici sunt înhumaţi militari de mai multe naţionalităţi, respectiv militari ungari, români, germani, ruşi, sârbi, austrieci şi italieni”, a declarat ministrul Apărării, Gabriel Leş, pentru MEDIAFAX.

Potrivit ministrului, procesul de preluare a Cimitirului din Valea Uzului presupune consultarea tuturor părţilor implicate.

„Structurile MApN care vor prelua responsabilităţile administrării cimitirului internaţional vor asigura respectarea dreptului neîngrădit al fiecarei ţări de a-şi comemora eroii căzuţi în luptă şi care sunt înmormântaţi aici. De asemenea, MApN are capacitatea să asigure efectuarea activităţilor de protejare şi întreţinere a mormintelor şi de reabilitare a operelor comemorative existente în cadrul acestui cimitir internaţional, în deplin respect al normelor de drept internaţional aplicabile şi al acordurilor bilaterale ale statului român încheiate în acest domeniu cu ţările care au eroi care odihnesc în cimitirul de la Valea Uzului”, a subliniat Gabriel Leş.

Potrivit unor surse avizate, procedura de preluare de către MApN a Cimitirului ar putea fi încheiată în maximum 30 de zile, în cazul în care există consens din toate punctele de vedere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici