Marko: Băsescu trebuie să-l accepte pe Iohannis, Croitoru nu are susţinerea majorităţii

Preşedintele UDMR Marko Bela a declarat, miercuri, că şeful statului trebuie să accepte propunerea PSD, PNL, UDMR şi minorităţi de a-l desemna pe Klaus Iohannis în funcţia de premier, arătând că, în caz contrar, va exista un conflict constituţional între instituţia prezidenţială şi Parlament.

17 afișări
Imaginea articolului Marko: Băsescu trebuie să-l accepte  pe Iohannis, Croitoru nu are susţinerea majorităţii

Preşedintele UDMR Marko Bela (Imagine; Vargyasi Levente/Mediafax Foto)

Marko Bela a explicat, la o conferinţă de presă, că PSD, PNL, UDMR şi grupul minorităţilor deţin o majoritate în Parlament de peste 65%, iar, potrivit Constituţiei, preşedintele Traian Băsescu trebuie să accepte această propunere privind desemnarea lui Klaus Iohannis în funcţia de prim-ministru.

"Altcineva decât PSD, PNL, UDMR şi minorităţi nu are o majoritate în Parlament peste 65% şi această majoritate îl susţine pe Klaus Iohannis. Conform Constituţiei, preşedintele trebuie să accepte această propunere. Dacă nu există probleme de legalitate şi constituţionalitate şi nu există, trebuie să accepte această propunere", a afirmat liderul UDMR.

El a spus că dacă preşedintele Traian Băsescu refuză propunerea majorităţii parlamentare, atunci va fi un conflict constituţional între două instituţii, instituţia Prezidenţială şi Parlament, "respectiv, o majoritate confortabilă a Parlamentului".

"Când este vorba de o persoană importantă, independentă, capabilă, cum este Klaus Iohannis, nu văd care ar fi motivele pentru care preşedintele ar respinge această propunere", a adăugat Marko Bela.

El a mai spus că UDMR, PNL şi PSD au programe anticriză şi că este convins că cele trei partide se vor corela în acest sens.

"Dacă noi propunem o persoană independentă şi dacă nu constituim o alianţă politică în această perioadă, presupun că Kalus Iohannis va veni cu o echipă guvernamentală de specialişti să elaboreze un program care va fi supus aprobării partidelor care îl susţin şi apoi Parlamentului", a mai arătat Marko Bela.

El a adăugat că partidele din majoritatea parlamentară nu îi vor impune lui Klaus Iohannis un program şi echipa de specialişti.

În legătură cu informaţiile apărute privind candidatul PDL Lucian Croitoru pentru funcţia de premier, Marko Bela a precizat că acesta nu are pentru acest post susţinerea majorităţii parlamentare, care l-a propus pe Klaus Iohannis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici