Marko Bela: Sistemul iniţial de vot, pe liste judeţene până în 2004, era cel mai bun

Senatorul UDMR Marko Bela a declarat că formaţiunea pe care o reprezintă a fost singura care s-a opus de la început schimbării sistemului electoral iniţial, cel de până în 2004, precizând că, în opinia sa, toţi nutresc o iluzie privind introducerea în totalitate a votului uninominal în România.

125 afișări
Imaginea articolului Marko Bela: Sistemul iniţial de vot, pe liste judeţene până în 2004, era cel mai bun

Marko Bela (Imagine: Mihai Barbu/Mediafax Foto)

"Ne-am opus şi când preşedintele a propus un referendum pe această temă şi apoi a încercat să impună o schimbare a sistemului şi ne opunem şi acum, când avem o iniţiativă pe aceeaşi temă. Printr-un vot uninominal pur, se elimină posibilitatea proporţionalităţii reprezentării electoratului", a spus Marko Bela, la dezbaterile de marţi din plenul Senatului.

El a arătat că într-o ţară mare în zona Europei, precum România, cu multe comunităţi locale, ar fi de preferat un sistem proporţional, care, cu un anumit filtru, respectiv pragul de 5%, să asigure reprezentarea diferitelor zone, interese, doctrine, fie ele şi mai mici.

"Cred că e o greşeală să eliminăm reprezentarea proporţională", a mai declarat Marko Bela, apreciind că politicienii au făcut un pas greşit încă de acum 4 ani, prin schimbarea sistemului electoral.

"Am avut un sistem bun şi totuşi ne-am atins de el, am asigurat în continuare proporţionalitate prin actualul sistem şi am creat unele probleme prin uninominal. Eu nu cred că e bine pentru Parlamentul României şi pentru România să renunţăm la acea proporţionalitate", a afirmat senatorul UDMR.

Marko Bela a mai spus că, dacă se vrea uninominal, se poate găsi o soluţie şi a adăugat că el fără ezitări s-ar întoarce la sistemul iniţial, pe liste judeţene, cel mai potrivit în opinia sa.

"Sunt de acord că actualul sistem nu este bun, că trebuie modificat, odată cu modificarea Constituţiei, cu sistemul bicameral. Votând această lege, vom face o greşeală şi vom face rău viitorului Parlament al României", a menţionat Marko Bela.

Senatorii au adoptat, marţi, legea USL care prevede câştigarea mandatelor de deputaţi şi senatori de către acei candidaţi care întrunesc cele mai multe voturi în colegiile în care candidează, în sistem uninominal majoritar.

Proiectul care modifică legea electorală astfel încât, la alegerile parlamentare, să câştige mandate de deputaţi sau senatori candidaţii care întrunesc cele mai multe voturi în colegiile în care candidează, în sistem uninominal majoritar, a fost adoptat cu 77 de voturi "pentru", 17 "abţineri" şi nouă voturi "împotrivă". PDL anunţase că se abţine la vot, iar UDMR a fost împotrivă.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi a Legii 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale 215/2001 şi a Legii 393/2004 privind Statutul aleşilor locali îi are ca iniţiatori pe copreşedinţii USL, Crin Antonescu ( PNL) şi Victor Ponta (PSD).

Iniţiativa legislativă a fost votată de Senat în calitate de primă Cameră sesizată şi va fi transmisă Camerei Deputaţilor, forul decizional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici