Marko: Geoană a încălcat regulile de echidistanţă, de neutralitate, ca preşedinte al Senatului

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, marţi, că preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a încălcat regulile de echidistanţă şi neutralitate în această funcţie, Marko susţinând că acesta şi-a dat acordul ca membrii Comisiei pentru învăţământ să lucreze neregulamentar.

15 afișări
Imaginea articolului Marko: Geoană a încălcat regulile de echidistanţă, de neutralitate, ca preşedinte al Senatului

Marko: Geoană a încălcat regulile de echidistanţă, de neutralitate, ca preşedinte al Senatului (Imagine: Mihai Barbu/Mediafax Foto)

"Eu nu am un litigiu cu domnul Geoană şi nici în continuare nu vreau să am un litigiu personal. Nu am nimic personal cu domnia sa. Am opinia că a încălcat regulile de echidistanţă, de neutralitate, în funcţia de preşedinte al Senatului, nu ca politician", a susţinut Marko Bela, într-o conferinţă de presă.

Potrivit lui Marko, Mircea Geoană nu numai că şi-a dat acordul acordul, dar a şi declarat acest lucru în faţa judecătorilor Curţii Constituţionale, că, la Senat, Comisia de învăţâmânt va lucra în ilegal şi neregulamentar.

El a criticat implicarea preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, în activitatea Comisiei pentru învăţământ, Marko precizând că Geoană a declarat, săptămâna trecută, la Curtea Constituţională, că membrii comisiei vor termina până duminică seară dezbaterile la proiectul Legii educaţiei naţionale şi vor întocmi raportul, lucru care s-a şi întâmplat.

"Vă rog să vă închipuiţi dacă preşedintele Senatului are forţa şi puterea să preconizeze în ce ritm se va lucra în acea comisie şi are forţa să ne dea dezideratul - duminică seara raportul va fi gata", a spus Marko.

Liderul UDMR a susţinut că astfel se compromite ideea de parlamentarism, ceea este inacceptabil.

"Ar putea să existe interese de a compromite în totalitate Parlamentul, au şi fost astfel de interese, dar nu îmi vine să cred că domnul Geoană, care este totuşi preşedintele Senatului, ar avea aceste interese", a arătat senatorul UDMR.

Preşedintele UDMR a afirmat că, dacă personal ar accepta ideea că se poate lucra astfel într-o comisie, în Parlament, atunci el ar accepta, prin analogie, că, "de exemplu, majoritatea din Senat, cei 69 de senatori pot convoca Senatul, se pot lua orice decizie, pentru că sunt majoritari".

"Dacă domnul Geoană insistă asupra legalităţii şi corectitudinii procedurii pe care ales-o domnia-sa atunci, ca răspuns sau ca replică, trebuie să arăt că am putea să procedăm astfel şi în ceea ce priveşte convocarea plenului Senatului şi, eventual, nişte decizii importante, inclusiv cu un impact major asupra preşedintelui Senatului, dar nu cred că acesta este răspunsul şi nu cred că trebuie să compromitem în totalitatate ideea de parlamentarism", a spus Marko.

Liderul Uniunii a arătat că, deşi preşedintele unei Camere face parte dintr-un partid politic, el nu poate să se comporte, atunci când se află pe scaunul de preşedinte, ca adeptul unui partid.

"Ca preşedinte de Senat nu avea voie să înceapă să militeze pentru o anumită modalitate şi pentru un anumit conţinut al Legii educaţiei", a susţinut senatorul.

Întrebat dacă Geoană ar trebui sancţionat, Marko a răspuns afirmativ.

Chestionat dacă se intenţionează ca în coaliţia de guvernare să iniţieze un demers de demitere a lui Mircea Geoană, Marko Bela a evitat să dea un răspuns tranşant.

"Eu cred că nu numai eu am această intenţie, dar vom vedea când şi cum vom discuta această problemă", a declarat preşedintele UDMR.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, joi, că a susţinut în faţa Curţii Constituţionale că hotărârea privind neconstituţionalitatea asumării răspunderii pe Legea educaţiei este "obligatorie şi opozabilă tuturor părţilor", iar premierul trebuie să decidă retragerea acestei proceduri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici