Marko: În martie 1990 a existat o încercare de pogrom împotriva maghiarilor

Liderul UDMR, Marko Bela, a declarat, luni, în faţa a peste 2.000 de persoane care au participat, la Târgu Mureş, la manifestările dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, că în martie 1990, când a avut loc conflictul interetnic, a existat "o încercare de pogrom împotriva maghiarilor".

38 afișări
Imaginea articolului Marko: În martie 1990 a existat o încercare de pogrom împotriva maghiarilor

Marko: În martie 1990 a existat o încercare de pogrom împotriva maghiarilor (Imagine:Vargyasi Levente/Mediafax Foto)

Vicepremierul Marko Bela a declarat, ulterior, presei, că evenimentele din acele zile, de la Târgu Mureş, au fost organizate de foştii nomenclaturişti, care doreau să blocheze aspiraţiile maghiarilor de a obţine drepturi egale.

"În martie '90, maghiarii nu au ieşit să se bată, ci au ieşit ca să se apere, fiindcă (...) noi am văzut ce s-a întâmplat, a existat o încercare de a intimida şi de a suprima maghiarii din Târgu Mureş şi de a bloca toate aspiraţiile de a obţine drepturi egale. De fapt, a existat o încercare de pogrom împotriva maghiarilor în ziua de 19 martie. Nu în mod spontan şi nu prin pornirile existente ale unor români de rând, ci, după părerea noastră, prin organizarea foştilor nomenclaturişti, a celor care au fost interesaţi ca să îşi păstreze privilegiile şi să menţină starea de inegalitate între români şi maghiari", a spus Marko Bela.

Acesta a adăugat că în 20 martie, de fapt, maghiarii au fost nevoiţi să se apere împotriva acestei încercări de a fi suprimaţi, subliniind că el nu ar învinovăţi niciuna dintre părţile implicate în conflict.

"Dar eu nu aş învinovăţi participanţii, nici românii, nici maghiarii, ci eu cred că vinovaţi au fost cei care au vrut, repet, să ducă mai departe această stare de inegalitate", a arătat Marko Bela.

Manifestările UDMR de la Târgu Mureş, la care au participat peste 2.000 de persoane, au marcat atât sărbătorirea revoluţiei paşoptiste din Ungaria şi Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, cât şi conflictul interetnic din martie 1990 de la Târgu Mureş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici