Marko nu exclude participarea UDMR la guvernare, după prezidenţiale

Preşedintele UDMR, Marko Bela, nu exclude o eventuală participare a Uniunii la guvernare după alegerile prezindenţiale, însă numai în anumite condiţii, printre care şi cea a existenţei unui guvern majoritar.

25 afișări
Imaginea articolului Marko nu exclude participarea UDMR la guvernare, după prezidenţiale

Marko nu exclude participarea UDMR la guvernare, după prezidenţiale (Imagine: Mediafax Foto)

Marko Bela a declarat, luni, în comuna clujeană Sic, că nu a discutat cu lideri ai PSD şi PDL pe tema unei viitoare guvernări în cazul în care PSD ar fi eliminat de la guvernare.

"Nu am purtat discuţii de formare a guvernului nici cu PDL, nici cu PSD. Eu nu exclud o participare a UDMR într-un viitor guvern, dar cred că, în acest moment, dezideratul prioritar trebuie să fie alegerile prezidenţiale, iar după acestea să vedem dacă actualul guvern merge mai departe sau eventual va avea loc o schimbare", a afirmat Marko.

El a spus că liderii UDMR nu au făcut "niciun fel de speculaţii" legate de schimbarea guvernului înainte de alegerile prezindenţiale şi că o eventuală schimbare nu va fi provocată de Uniune.

"Nici înainte de prezidenţiale, nici după nu noi vom fi cei care am impune o schimbare. Eu nu exclud o astfel de schimbare nici înainte de prezidenţiale, dar aceste alegeri vor crea o situaţie de cinci ani prin care putem evolua şi într-o viitoare guvernare", a afirmat Marko.

Potrivit acestuia, o eventuală participare la guvernare a UDMR ar trebui gândită după alegerile prezidenţiale, dar acest lucru ar depinde de anumite condiţii.

"Nu mă refer numai la ponderea UDMR într-un anumit guvern sau la programul de guvernare, ci la o susţinere majoritară. Fără o susţinere majoritară, un guvern nu poate face faţă provocărilor crizei, iar acest lucru se vede foarte bine şi acum, când nu avem un guvern majoritar. Avem două partide aliate, dar care nu s-au închegat ca o coaliţie", a afirmat preşedintele UDMR.

Acesta a participat în comuna clujeană Sic la comemorarea a 292 de ani de la invazia tătară din 1717, când majoritatea locuitorilor au fost ucişi.

Premierul Boc ar intenţiona să o remanieze pe ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, la 1 septembrie, iar PDL tatonează 18 parlamentari PSD pentru a-i racola şi determina ruperea coaliţiei, sunt câteva scenarii luate în calcul de PSD, potrivit unei note a staff-ului de campanie prezidenţială.

Scenariul luat în calcul de staff-ul de campanie al PSD presupune că o primă mutare ar consta în racolarea, de către PDL, a unor parlamentari PSD şi PNL, în condiţiile în care s-ar purta deja "discuţii structurate" cu UDMR şi reprezentanţii minorităţilor pentru supravieţuirea Cabinetului Boc, după ieşirea PSD de la guvernare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici