Marko: Nu vrem să dezmembrăm ţara prin autonomie, ci să construim Transilvania

UDMR nu vrea să dezmembreze ţara prin autonomie, ci să construiască Transilvania, să dezvolte Ţinutul Secuiesc, a declarat, sâmbătă, la statuia secuilor martiri din Târgu Mureş, în faţa a circa 5.000 de oameni strânşi să comemoreze Revoluţia maghiară de la 1848, preşedintele UDMR, Marko Bela.

10 afișări
Imaginea articolului Marko: Nu vrem să dezmembrăm ţara prin autonomie, ci să construim Transilvania

Marko: Nu vrem să dezmembrăm ţara prin autonomie, ci să construim Transilvania (Imagine: Mediafax Foto)

"Nu vrem să dezmembrăm ţara prin autonomie, ci să construim Transilvania, să dezvoltăm Ţinutul Secuiesc”, a spus Marko.

Liderul UDMR a afirmat că Ardealul nu este "exclusiv maghiar, nici exclusiv românesc", ci este "patria noastră comună”.

Potrivit lui Marko, în România trăiesc cel puţin un milion şi jumătate de maghiari, iar Transilvania este şi a lor.

"Noi nu vom fi cetăţeni de rangul doi pe pământul nostru natal!”, a afirmat Marko Bela, adăugând că ceea ce comunitatea maghiară nu a putut redobândi până acum, va redobândi în viitor.

Preşedintele UDMR a adăugat că, deşi limba maghiară se poate folosi în Parlamentul European, nu acelaşi lucru se întâmplă şi în cel de la Bucureşti, iar el şi-ar dori mai degrabă ca, pe plan intern, grijile cotidiene să fie rezolvate pe plan local.

"Nimeni să nu mă înţeleagă greşit: nu vreau eu, neapărat, să vorbesc la Bucureşti, în Parlament, în limba maghiară, deşi nu s-ar prăbuşi cerul de la atâta, mai degrabă aş dori ca treburile, grijile noastre cotidiene să nu trebuiască să le rezolvăm acolo, ci aici, pe plan local. Din Bucureşti nu prea se vede în care stradă gropile sunt mai mari, care drumuri trebuie reparate, şi totuşi se vrea ca asemenea chestiuni să fie decise acolo. Deşi cine trăieşte aici, ia decizii mai bune, dacă este lăsat. Asta înseamnă autonomia!”, a spus preşedintele UDMR.

Totodată, el a arătat că localnicii ştiu mai bine de ce este nevoie aici şi nu este întâmplătoare candidatura unui ministru al UDMR la Primăria Târgu Mureş )Borbely Laszlo - n.r.).

"Este frumos şi util să fii ministru la Bucureşti, dar e mai important să fii primar la Târgu-Mureş! Este timpul ca cineva să şi facă ceva pentru oraşul acesta al nostru, nu doar să-şi bată gura de dimineaţa până seara”, a spus Marko Bela, spunând, în continuare, că aderarea la Uniunea Europeană a dat o şansă României care trebuie folosită şi în beneficiul celor nevoiaşi.

Preşedintele UDMR Marko Bela a participat la Târgu Mureş la manifestările organizate cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici