Marko: Românii care au o funcţie de răspundere, să cunoască maghiara în Harghita şi Covasna

Preşedintele UDMR, Marko Bela, consideră că românii care au funcţii de răspundere în diferite instituţii din judeţele Harghita şi Covasna ar trebui să cunoască limba maghiară, aşa cum de la maghiari se aşteaptă să ştie limba română.

27 afișări
Imaginea articolului Marko: Românii care au o funcţie de răspundere, să cunoască maghiara în Harghita şi Covasna

Marko: Românii care au o funcţie de răspundere, să cunoască maghiara în Harghita şi Covasna (Imagine: Mediafax Foto)

Marko a spus, joi, într-o conferinţă de presă, referindu-se la reprezentarea comunităţii româneşti din judeţele Covasna şi Harghita în instituţii, că o consideră importantă.

"Aşa e cinstit, aşa e corect, trebuie discutat la ce nivel (sunt reprezentaţi românii - n.r.). În schimb, aici, românii au un «handicap», şi anume faptul că în toate instituţiile administraţiei locale din aceste judeţe cei care au o anumită răspundere trebuie să cunoască ambele limbi (româna şi maghiara - n.r.), şi spun acest lucru cu tot respectul", a afirmat liderul UDMR.

Potrivit acestuia, aşa cum şi de la maghiari, "pe bun drept", se aşteaptă să cunoască foarte bine limba română, şi românii cu funcţii de răspundere ar trebui să cunoască limba maghiară.

Marko a adăugat că în instituţiile deconcentrate şi în Prefecturile din Covasna şi Harghita trebuie să fie reprezentată şi comunitatea maghiară, în condiţiile în care reprezintă, în cele două judeţe, 75, respectiv 85 la sută din populaţie.

"Dar, dincolo de aceste probleme, sunt de acord că şi reprezentanţii comunităţii româneşti trebuie să fie prezenţi în toate instituţiile importante şi invers. Deocamdată, nu avem de ce să deviem discuţia spre absenţa românilor, eventual, în cazul unor instituţii, şi să vorbim despre faptul că în Covasna avem o populaţie maghiară în jur de 75 la sută, şi cu mare bunăvoinţă în jur de 45 la sută este reprezentată în instituţii", a conchis Marko.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici