Marko: Tentaţia de a-i lăsa pe alţii să rezolve problemele este mare, dar nu prea sunt alternative

Preşedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, a declarat, sâmbătă, la Târgu Mureş, că, în actuala perioadă de criză economică, "tentaţia de a-i lăsa pe alţii să rezolve problemele este mare", adăugând însă că, din ce vede el, nu prea sunt alternative, "şi nici opoziţia nu propune o altă cale".

18 afișări
Imaginea articolului Marko: Tentaţia de a-i lăsa pe alţii să rezolve problemele este mare, dar nu prea sunt alternative

Marko: Tentaţia de a-i lăsa pe alţii să rezolve problemele este mare, dar nu prea sunt alternative (Imagine: Szavuj Attila/Mediafax Foto)

Marko Bela a spus că faptul că trebuie luate "măsuri dureroase" "nu va împinge UDMR în afara guvernării", pentru că, dacă reprezentanţii Uniunii şi-au asumat guvernarea, atunci trebuie să îşi asume şi această răspundere, a măsurilor nepopulare.

"Suntem într-o situaţie de criză şi tentaţia de a lăsa pe alţii să rezolve problemele este mare, fiindcă, în mod firesc, o serie de măsuri sunt nepopulare. Dar dacă ne-am asumat guvernarea atunci trebuie să ne asumăm şi această răspundere, ceea ce nu înseamnă că mergem până la capăt cu Guvernul, ci numai în acel caz când într-adevăr vor fi găsite şi aplicate soluţiile bune. Dacă apare o alternativă şi noi vom considera că Guvernul sau coaliţia a ales o direcţie greşită, bineînţeles că nu vom merge mai departe. În acest moment, nu prea sunt alternative şi, aşa cum văd eu, nici opoziţia nu ne propune o altă cale. Toată lumea este nemulţumită, în mod firesc, de reduceri, de alte restricţii, dar, repet încă o dată, alte soluţii nu ni s-au propus. Deci în sine dificultăţi sau faptul că trebuie să luăm măsuri dureroase nu ne va împinge în afara guvernării. Numai neîndeplinirea unor înţelegeri sau neaplicarea unor soluţii corecte ar putea să ne impună o astfel de decizie", a spus Marko Bela.

Pe de altă parte, întrebat dacă UDMR ar putea vota suspendarea lui Traian Băsescu, dacă preşedintele va promulga Legea pensiilor, în condiţiile în care acest subiect este sensibil pentru Uniune, vicepremierul a arătat că reprezentanţii săi au votat această Lege în Parlament.

"Dacă am votat în Parlament Legea pensiilor, atunci în mod firesc nu avem ce spune în legătură cu promulgarea. Aici, cu Legea pensiilor, eu cred că comunicarea din partea coaliţiei guvernamentale şi din partea UDMR a fost destul de deficitară, fiindcă în acest moment Legea pensiilor nu prevede o scădere, o tăiere a pensiilor, ci, pentru anul viitor, o oarecare îngheţare a pensiilor, dar nicicum în urma acestei legi nu vor fi tăiate sau scăzute pensiile", a spus el.

În ceea ce priveşte legea salarizării, vicepremierul a spus că reducerile de venituri vor fi valabile încă trei luni, ceea ce nu înseamnă însă că automat se va întoarce la situaţia anterioară.

Totuşi, există posibilitatea ca salariile să crească, a arătat el.

Marko Bela a mai declarat că, în situaţia ieşirii de la guvernare, este nevoie de soluţii alternative.

"E mult mai convingător să ieşim. Şi apoi? Care strategie este mai bună pentru viitorul maghiarilor de aici? Cred că nu putem fi autonomi, ideologia mea spune că trebuie să fim în sistem. E cool să dăm un şut, dar după? Eu nu voi veni călare pe un cal alb la Miercurea Ciuc, ca Horthy. Nu aceasta este alternativa mea", a afirmat Marko.

Vicepremierul a adăugat că ieşirea de la guvernare a UDMR se poate motiva prin "îndrăgostirea" de alt partid şi ideea de cât de bine ar fi cu PSD şi PNL, ori prin dorinţa de a nu se "murdări pe mâini cu măsuri dureroase", dar acestea nu sunt soluţii, în lipsa unei alternative.

"Ori vrem să ieşim fiindcă suntem îndrăgostiţi de un alt partid, ne gândim cât de bine ar fi cu PSD şi PNL. Sau ieşim până nu se încheie criza - fiindcă nu ne murdărim pe mâini cu măsuri dureroase - aşteptăm să treacă criza. Este şi asta o soluţie, o strategie, să călărim calul alb al lui Horthy Miklos. Dar eu vă spun că situaţia va fi la fel", a spus Marko.

Rugat să explice metafora cu "calul alb al lui Horthy", vicepremierul a precizat că a făcut referire la manifestările recente de la Miercurea Ciuc, de comemorare a lui Horthy.

"Nu sunt de acord cu organizarea unor astfel de evenimente, acţiuni, comemorarea lui Horthy şi aşa mai departe, nu cred că acest lucru ne-ar folosi", a spus Marko Bela.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici