Meleşcanu: Prin trimiterea de trupe în Ciad, România ar dovedi că e un factor de stabilitate

Ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, a afirmat, marţi, în faţa Comisiei pentru apărare din Senat, că România ar trebui să dovedească prin trimiterea de trupe în Ciad că este un factor de stabilitate şi că are posibilitatea concretă de a îndeplini o astfel de misiune.

1 afișare
Imaginea articolului Meleşcanu: Prin trimiterea de trupe în Ciad, România ar dovedi că e un factor de stabilitate

Meleşcanu: Prin trimiterea de trupe în Ciad, România ar dovedi că e un factor de stabilitate

El a subliniat importanţa participării României în Ciad, arătând că această operaţiune este prima de acest fel în cadrul UE după admiterea României în Uniune.

Meleşcanu a menţionat că în acest caz nu există un mandat pentru implicarea militarilor români în disputa internă din acest stat.

"Acest tip de misiune este total diferit de misiunile de tip Afganistan şi Irak", a spus Meleşcanu.

Potrivit ministrului, spre deosbire de misiunile sub egida NATO, care nu sunt limitate în timp, misiunile în cadrul UE sunt limitate la un an.

Meleşcanu a arătat că este vorba despre un tip de misiune specifică ONU, unde componenta militară are rol mai ales de a descuraja.

Întrebat de preşedintele Comisiei pentru apărare, social-democratul Cristian Diaconescu, în ce categorie de misiuni s-ar înscrie cea din Ciad, Teodor Meleşcanu a răspuns că este vorba despre "asistenţă umanitară", adăugând că acest mandat ar putea fi însă modificat în cadrul UE.

Ministrul Apărării a arătat că România a avut de optat între două variante: participarea cu o companie de militari români în cadrul unui batalion francez sau cu elicoptere de transport, optându-se pentru prima variantă, care s-a dovedit "mai fezabilă".

El a spus că în Ciad ar urma să participe un batalion de elită din Transilvania, cu "un corp de ofiţeri impecabil", care a descins şi în alte teatre de operaţiuni unde nu s-a pierdut nici un om.

Ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, a declarat, vineri, după şedinţa CSAT, întrebat dacă s-a discutat despre participarea României la misiunea din Ciad, că "rămâne cum am vorbit".

Preşedintele Comitetului Militar al Uniunii Europene, generalul Henri Bentegeat, a declarat, vineri, că a avut o discuţie cu preşedintele Traian Băsescu, înaintea şedinţei CSAT, şeful statului transmiţându-i că România nu a decis dacă trimite forţe militare în Ciad.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici