Meleşcanu şi Fifor au semnat Notificarea privind participarea României la PESCO

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, şi ministrul Apărării, Mihai Fifor, au participat, luni, la Bruxelles, la ceremonia semnării Notificării privind participarea la Cooperarea Structurată Permanentă (PESCO), alături de omologi din statele membre ale Uniunii Europene.

1399 afișări
Imaginea articolului Meleşcanu şi Fifor au semnat Notificarea privind participarea României la PESCO

Meleşcanu şi Fifor au semnat Notificarea privind participarea României la PESCO

Ceremonia a avut loc în marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene.

”Ministrul Teodor Meleşcanu a exprimat aprecierea pentru progresul obţinut până în acest moment în procesul de consolidare a dimensiunii de securitate şi apărare a UE, lansarea PESCO semnificând începutul unor dezvoltări pe care România le doreşte a fi cât mai cuprinzătoare la nivelul statelor membre. A subliniat importanţa principiilor transparenţei şi solidarităţii, precum şi a unei abordări echilibrate, care să asigure dezvoltarea capabilităţilor de apărare necesare pentru a răspunde preocupărilor de securitate ale tuturor statelor membre”, transmite Ministerul de Afacerilor Externe.

Totodată, Meleşcanu a subliniat necesitatea menţinerii PESCO într-o relaţie de complementaritate cu NATO, astfel încât să fie evitată duplicarea obiectivelor, iar priorităţile UE-NATO să fie armonizate.

Etapa semnării Notificării PESCO se înscrie în seria deciziilor de implementare a obiectivelor Strategiei Globale a UE pentru Politică Externă şi Securitate Comună. Participarea ţării noastre la PESCO a fost aprobată prin decizia Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din 17 octombrie 2017.

”PESCO reprezintă unul dintre instrumentele care oferă posibilitatea dezvoltării unor formule de cooperare intensificată, în formate flexibile de participare a statelor membre UE, având ca obiectiv îndeplinirea unor obiective mai ambiţioase în domeniul apărării. Astfel, se oferă oportunitatea ca statele membre UE care îndeplinesc criterii avansate în domeniul capabilităţilor militare şi doresc asumarea unor angajamente suplimentare să realizeze între ele o cooperare structurată”, precizează MAE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici