Membru în Comisia de anchetă a ALEGERILOR din 26 mai: Nu e normal ca softul care numără voturile să fie la un serviciu secret militarizat/ Dan vrea eliminarea STS din procesul electoral

Senatorul ALDE Daniel Zamfir a declarat, la RFI, că nu este normal ca softul care numără voturile la alegeri să fie operat de "un serviciu secret militarizat", ci, din punctul său de vedere, să fie utilizat de către Autoritatea Electorală Permanentă, care organizează alegerile.

581 afișări
Imaginea articolului Membru în Comisia de anchetă a ALEGERILOR din 26 mai: Nu e normal ca softul care numără voturile să fie la un serviciu secret militarizat/ Dan vrea eliminarea STS din procesul electoral

Membru în Comisia de anchetă a ALEGERILOR din 26 mai: Nu e normal ca softul care numără voturile să fie la un serviciu secret militarizat

"Sunt discuţii în spaţiul public dacă este firesc ca softul acela care numără voturile la alegeri e normal să fie la un serviciu secret militarizat. Din punctul meu de vedere şi aici e o opinie personală, ar trebui să fie exact la Autoritatea Electorală Permanentă, cea care organizează alegerile este şi cea care într-un final are obligaţia să numere şi să încheie tot procesul electoral", a declarat, marţi, la RFI, senatorul ALDE Daniel Zamfir.

De asemenea, acesta a mai spus că rolul comisiei parlamentare pentru anchetarea eventualelor fraude la alegerile din 26 mai nu este de a invalida scrutinul.

"Rolul acestei comisii nu este de a invalida cumva alegerile europarlamentare, dar a constata nereguli ca ele să nu se mai repete şi la alegerile prezidenţiale şi anul viitor la cele locale şi parlamentare cred că este absolut obligatoriu (...). Dacă au fost nereguli în procesul de votare, cine le-a făcut trebuie să plătească, dar şi mai important decât asta este să le determinăm ca ele să nu se mai repete", a afirmat Zamfir.

Acesta se întreabă cum într-o duminică care n-a fost o zi de sărbătoare să fie "atâta apetit turistic" în locurile unde nu a fost niciodată un obiectiv turistic.

"Este şi pentru mine un semn de întrebare cum de într-o duminică în care n-a fost o zi specială de sărbătoare ca să determine... a fost atâta apetit turistic pentru foarte mulţi cetăţeni ai României şi nu discutăm numai de zone turistice, nu discutăm de concentraţii de studenţi şi aşa mai departe, ci pur şi simplu de localităţi unde n-a prea fost sub nici o formă de-a lungul timpului vreodată un obiectiv turistic să determine oameni să ajungă pe acolo", a spus senatorul.​

Comisia parlamentară de anchetă pentru investigarea eventualelor nereguli şi fraude semnalate în spaţiul public cu ocazia derulării procesului electoral la alegerile din 26 mai a aprobat lista instituţiilor ce vor fi chemate la audieri, printre ele fiind AEP, BEC, Ministerul de Interne, MAE şi STS.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, care este audiată, la ora transmiterii ştirii în Comisia de anchetă a fraudelor electorale, a declarat, marţi, că nu instituţia pe care o conduce stabileşte numărul secţiilor de votare, al buletinelor de vot, al ştampilelor sau al cabinelor de vot.

Marţi a fost chemat la audieri şi ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu.

Obiectivele anunţate de Comisia parlamentară sunt: verificarea veridicităţii informaţiilor vehiculate în contextul public cu privire la neregulile referitoare la funcţionarea SIMPV - Sistemul Informatic de Monitroizare a Prezenţei la Vot; numărul cetăţenilor români cu drept de vot; eventualele neconcordonaţe între procesele-verbale cu rezultatele încheiate la nivelul secţiilor de votare şi la nivelul BEJ-urilor; eventualele neconcordanţe între numărul de participanţi la vot şi numărul buletinelor de vot întrebuinţate; verificarea informaţiilor referitoare la o eventuală utilizare excesivă a listelor suplimentare; verificarea modului de organizare şi desfăşurare a alegerilor; solicitarea de la autorităţile competente a unor informaţii referitoare la numărul şi natura unor anumitor fapte de natură penală sesizate în legătură cu desfăşurarea procesului electoral; identificarea unor soluţii legislative, administrative sau tehnice de natură să îmbunătăţească desfăşurarea procesului electoral.

Carmen Dan spune că Serviciul de Telecomunicaţii Speciale n-ar trebui să mai fie implicat în alegeri

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat, marţi, în Parlament, că Serviciul de Telecomunicaii Speciale (STS) nu ar trebui să se mai ocupe de alegerile din România, iar sarcinile STS ar putea fi preluate de Autoritatea Electorală Permanentă.

„Ce am discutat cu privire la îngreunarea procesului de votare, am discutat personal cu generalul Vasilca (şeful STS -n.r.), mai ales în data de 26 mai, tocmai sesizând că operarea acestor tablete (tabletele de vot – n.r.) este deficitară, din punctul nostru de vedere. STS, bineînţeles, că a făcut propriile verificări în ceea ce priveşte funcţionarea tehnică a sistemului. Eu gândesc de data aceasta ca cetăţean, că manipularea defectuoasă era evidenţiată în aceşti timpi ( de până la 8 minute pentru un vot -n.r.)”, a declarat, marţi, ministrul de Interne, Carmen Dan, la ieşirea de la Comisia parlamentară de anchetă pentru investigarea eventualelor nereguli şi fraude semnalate în spaţiul public cu ocazia derulării procesului electoral la alegerile din 26 mai.

Carmen Dan mai sune că directorul STS nu a contrazis-o atunci când i-a semnalat mai multe probleme.

„Nu m-a contrazis directorul STS, dimpotrivă, mi-a spus că aceste informaţii le va verifica şi dânsul cu BEC şi AEP. Erau informaţii care ajungeau la minister, din secţiile de votare, şi am primit un număr mare de notificări din primele ore (...) Toate acele semnalări au fost verificate de colegii mei. Cele 9.282 de semnalări care au apărut şi la noi şi la MAE sunt supuse verificării. Esenţa acestor sesizări diferă, de la vot multiplu la exercitare de vot cu un act de identitate fals”, a mai declarat Carmen Dan.

Întrebată dacă softul privind alegerile ar trebui făcut de o entitate independentă, Carmen Dan a declarat că AEP ar putea acoperi şi această parte tehnică, nefiind nevoie de un serviciu special.

„Aprecierea mea, că acest sistem nu ar trebui să fie în compentenţa şi responsabilitatea a unui serviciu special, dacă ne dorim proces electoral transparent. Atât timp cât avem o autoritate independentă, cum este AEP, care ar putea să preia şi aceste prerogative (...) eu cred că s-ar elimina aceste suspiciuni că în procesul electoral ar putea fi imixtiuni”, a mai declarat Carmen Dan.

Ministrul Afacerilor Interne a fost audiat, marţi, în Comisia parlamentară de anchetă pentru investigarea eventualelor nereguli şi fraude semnalate în spaţiul public cu ocazia derulării procesului electoral la alegerile din 26 mai.

Taguri:
comisie,
fraude,
vot

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici