MESAJELE politicienilor, de Ziua Limbii Române. Iohannis: Românii de pretutindeni să-şi înveţe copiii limba maternă. Ponta: Limba română, piatra de temelie a identităţii noastre

Preşedintele Klaus Iohannis îi încurajează pe românii de pretutindeni, de Ziua Limbii Române, să-şi înveţe copiii limba română şi să-i îndemne nu doar să cunoască, ci şi să iubească limba maternă, în timp ce premierul Victor Ponta spune că ”limba română este piatra de temelie a identităţii noastre”.

1020 afișări
Imaginea articolului MESAJELE politicienilor, de Ziua Limbii Române. Iohannis: Românii de pretutindeni să-şi înveţe copiii limba maternă. Ponta: Limba română, piatra de temelie a identităţii noastre

MESAJELE politicienilor, de Ziua Limbii Române. Iohannis: Românii de pretutindeni să-şi înveţe copiii limba maternă. Ponta: Ne sărbătorim moştenirea şi valorile comune

Luni, de Ziua Limbii Române, au transmis mesaje mai mulţi politicieni, între care preşedintele Klaus Iohannis, premierul Victor Ponta şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi cel al Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

În mesajul său, transmis de Administraţia Prezidenţială, preşedintele Klaus Iohannis spune că în acestă zi gândurile sale se îndreaptă către românii din ţară, către cei din Republica Moldova, precum şi către cei din diaspora, ”pentru care limba este legătura vie cu originile şi identitatea naţională”.

”Astăzi, 31 august, celebrăm unul dintre cele mai importante elemente definitorii ale identităţii noastre naţionale. Limba română ne exprimă cultura, valorile şi bogăţia tradiţiilor şi ne uneşte într-o mare comunitate spirituală pe toţi cei care o vorbim, indiferent de locul în care trăim. În această zi de sărbătoare, gândurile mele se îndreaptă către românii din ţară, către cei din Republica Moldova, precum şi către cei din diaspora, pentru care limba este legătura vie cu originile şi identitatea naţională. Încurajez familiile de români de pretutindeni să-şi înveţe copiii limba română şi să-i îndemne nu doar să cunoască, ci şi să-şi iubească limba maternă”, afirmă şeful statului, care le transmite ”La mulţi ani!” tuturor vorbitorilor de limbă română, oriunde s-ar afla.

Şi premierul Victor Ponta a scris, pe Facebook, un mesaj de Ziua Limbii Române - ”o sărbătoare de suflet pentru toţi românii din ţară, din Republica Moldova şi din întreaga lume”.

”Este o zi în care ne sărbătorim moştenirea şi valorile comune, când putem afirma cu mândrie că limba română este piatra de temelie a identităţii noastre - pentru noi, cel mai frumos grai din lume. Poate că a vorbi şi a scrie în română ni se pare acum o rutină, dar lupta strămoşilor noştri pentru acest drept a fost una grea, iar câştigul adus culturii europene de marii noştri creatori este nepreţuit. La mulţi ani tuturor!”, spune Victor Ponta în mesajul postat pe reţeaua de socializare.

La rândul său, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, spune că, ”alături de tricolor şi de imnul naţional, limba poporului român reprezintă un simbol al neamului nostru şi un element de identitate într-o lume în plină globalizare”.

”Limba română a fost modalitatea prin care înaintaşii noştri au comunicat speranţele ce au animat sentimentele poporului nostru. De-a lungul istoriei noastre, limba a fost cea care i-a unit pe români in momente cruciale. Păstrarea şi cultivarea limbii române sunt rezultatele unor eforturi pe care generaţii de români le-au depus de-a lungul secolelor. A învăţa limba română înseamnă a cunoaşte identitatea, personalitatea şi sufletul poporului român. Limba română este astăzi la loc de cinste printre limbile oficiale ale Uniunii Europene. Ca români, este de datoria noastră să arătăm cel mai înalt respect limbii noastre stramoşeşti prin a o vorbi corect şi a-i învăţa pe copiii noştri să facă la fel. La mulţi ani, România!”, a scris Tăriceanu pe Facebook.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, spune că ”sărbătorirea limbii române înseamnă un omagiu adus tuturor celor care, de-a lungul veacurilor, au făcut eforturi pentru păstrarea şi cultivarea spiritului românesc, dar şi celor care continuă astăzi să vorbească şi să simtă româneşte, oriunde s-ar afla”.

Ziua Limbii Române se sărbătoreşte în România la 31 august, sărbătoarea fiind instituită prin Legea numărul 53/2013, adoptată de Parlament. Astfel, Ziua Limbii Române trebuie să fie marcată de autorităţi şi instituţiile publice, inclusiv reprezentanţe diplomatice şi institute culturale ale României, precum şi de instituţii româneşti din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific, consacrate limbii române.

De asemenea, potrivit aceleiaşi legi, Societatea Română de Radiodifuziune şi Televiziunea Română pot include în programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici