Mihai Voicu despre sesizarea PDL: Deciziile CC sunt pentru viitor, contestaţiile se judecă o singură dată

Purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că noua contestaţie a PDL nu are obiect deoarece deciziile Curţii Constituţionale acţionează pentru viitor, iar nicio contestaţie pe subiectul preşedinţiei Senatului nu poate fi judecată de două ori.

224 afișări
Imaginea articolului Mihai Voicu despre sesizarea PDL: Deciziile CC sunt pentru viitor, contestaţiile se judecă o singură dată

Mihai Voicu (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

"Procedural vorbind, orice decizie de tip juridic cum e cea a Curţii Constituţionale acţionează pentru viitor, ăsta e un lucru cunoscut. Mai mult decât atât, niciun fel de contestaţie nu poate fi judecată de două ori, a fost deja o contestaţie pe această temă, care a fost respinsă", a susţinut Mihai Voicu.

El a mai spus că ambele Camere ale Parlamentului funcţionează pe bază de majorităţi, iar "conducerile Camerelor trebuie să reflecte această majoritate".

"În afară de a constata faptul că în acest moment există o majoritate atât în Camera Deputaţilor, cât şi în Senat, care în mod democratic prin vot şi respectând toate procedurile a decis schimbările respective, nu putem să nu constatăm că aceasta este o majoritate care reprezintă chiar votul cetăţenilor din 2008, când 54% au votat PNL şi PSD, adică USL în acest moment", a mai spus Voicu.

Grupul parlamentar al senatorilor democrat-liberali a depus, vineri, la Curtea Constituţională, o nouă sesizare privind hotărârea prin care Vasile Blaga a fost înlocuit de la şefia Senatului, a declarat, pentru "Gândul", liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu.

În 3 iulie, liderul PDL Vasile Blaga a fost revocat din funcţia de preşedinte al Senatului, în această poziţie fiind ales preşedintele PNL Crin Antonescu.

Legea de aprobare a OUG 38/2012 privind modificarea atribuţiilor Curţii Constituţionale a fost declarată, miercuri, neconstituţională.

În 18 iulie, Senatul, forul decizional, adoptase legea de aprobare a OUG privind funcţionarea Curţii Constituţionale (CC) în varianta Camerei Deputaţilor.

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 38/2012 a modificat competenţa Curţii Constituţionale, în sensul că nu se mai poate pronunţa pe deciziile Parlamentului.

Pe de altă parte, în 9 iulie, CC a admis sesizarea de neconstituţionalitate formulată de 67 de deputaţi aparţinând grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal şi constată că soluţia legislativă care exclude de la controlul de constituţionalitate hotărârile Parlamentului care afectează valori şi principii constituţionale este neconstituţională. PDL reclamase modificarea alin.(1) al art.27 din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale.

Tot în 9 iulie, CC a respins sesizările formulate de Vasile Blaga şi Roberta Anastase, susţinute de PDL, privind revocările din funcţiile de preşedinţi ai Senatului şi, respectiv, Camerei Deputaţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici