Mihail Hărdău: Semnatarii moţiunii să meargă neanunţaţi prin şcoli, dar să ia înainte Rudotel

Senatorul PDL Mihail Hărdău a declarat miercuri că moţiunea simplă pe tema educaţiei a fost redactată de persoane care "nu au nicio tangenţă cu şcoala românească" şi le-a recomandat semnatarilor să meargă prin şcoli, dar să ia înainte Rudotel, care să îi ajute să treacă mai uşor momentul adevărului.

89 afișări
Imaginea articolului Mihail Hărdău: Semnatarii moţiunii să meargă neanunţaţi prin şcoli, dar să ia înainte Rudotel

Mihail Hărdău: Semnatarii moţiunii să meargă neanunţaţi prin şcoli, dar să ia înainte Rudotel (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)

"Cred că ar fi mai potrivit să vorbim despre educaţia pe drumul regenerării. După părerea mea, moţiunea este redactată de oameni care nu au nicio tangenţă cu şcoala românească în prezent, oameni care spicuiesc titluri de editoriale sau mai trag cu urechea la cele spuse pe ecranele distorsionante ale televiziunilor comerciale", a declarat în timpul dezbaterilor Mihai Hărdău, fost ministru al Educaţiei.

El a făcut şi o eroare, ceea ce a stârnit aplauzele asistenţei: "Îndemnul lui Eliade Rădulescu - scrieţi băieţi, orice, numai scrieţi - preluat şi folosit cu stângăcie atipică liderului meu de grup... ăăă, dumneavoastră de grup, pe care recunosc, îl respect şi îl apreciez, a fost folosit în accepţiunea sa cantitativă, astfel încât îndemnul, generos în esenţa sa, a condus la un rezultat copleşitor prin mediocritate, la imitaţii nereuşite de un populism siropos, evident un model perfect al modului cum nu trebuie făcută politica", a mai spus senatorul PDL spre amuzamentul celor prezenţi.

El a mai spus că moţiunea are punct de plecare lipsa de coerenţă şi de continuitate a grupului politic iniţiator. "Ce conţine moţiunea? O subtilă suţinere a imobilismului coroborat cu un atac direct împotriva schimbărilor preconizate de aplicarea principiilor descentralizării. Pot afirma că este o încercare de blocare a direcţiei spre progres. Într-un cuvânt: moţiunea face apologia nepăsării", a mai afirmat Mihai Hărdău.

El le-a recomandat semnatarilor moţiunii să meargă neanunţaţi prin şcoli, dar să ia înainte Rudotel, ca să îi ajute să treacă mai uşor momentul adevărului, momentul întâlnirii cu realitatea din multe şcoli româneşti. "Este o recomandare prietenească, care vă va ajuta să regretaţi momentul semnării moţiunii simple pe educaţie", a continuat Hărdău.

De asemenea, el a arătat că schimbarea, nu retuşarea sau ajustarea reprezintă cuvântul cheie pentru o reformă.

"Noi dorim să extirpăm răul, nu să-l acoperim cu creme şi loţiuni populiste. Este adevărat că, de frica bisturiului, ignorantul recurge mai degrabă la babe, descântece şi scuipatul în sân. Observaţi că nu amintesc aici culorile fatidice. Trebuie să fiţi de acord că reforma este o schimbare fundamentală, proiectată şi fundamentată în trei direcţii: orientarea sistemului, adică o schimbare a finalităţilor, structura acesteia, adică relaţii interne şi de conducere, conţinutul prpocesului de instruire, adică schimbarea planurilor de învăţământ, a programelor, a manualelor, a cursurilor universitare. Schimbarea, domnilor, este cuvântul cheie al reformelor. Schimbare, nu ajustare, nu retuşare. Asta vă doare, asta vă sperie", a mai spus senatorul PDL.

Totodată, Hărdău a mai susţinut că proiectul de lege impune ca obiectiv ridicarea calităţii actului didactic. "A fi titular pe vecie, ca un cec în alb, nu e soluţie nicăieri în lume. Accesul în sistem da, se doreşte a fi restrictiv. Nu orice absolvent de liceu sau după trei ani de facultare îşi va găsi un locşor într-o şcoală,, din care să se pensioneze cu un salariu convenabil, indiferent de prestaţia didactică", a mai spus senatorul PDL.

În finalul intervenţiei, Mihai Hărdău a spus că populismul, ipocrizia generalizată, ignorarea cu bună ştiinţă a realităţii, tăcerea complice sunt "cancerul învăţământului românesc, cheia propagării şi dezvoltării răului".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici