Miliband i-a scris lui Predoiu apreciind că sacrificiul din 1989 nu a fost inutil

Ministrul britanic de Externe, David Miliband, apreciază într-o scrisoare transmisă marţi lui Cătălin Predoiu că înfrângerea unui aparat de securitate atât de puternic acum 20 de ani a presupus un curaj extraordinar, iar sacrificiul nu a fost inutil.

9 afișări
Imaginea articolului Miliband i-a scris lui Predoiu apreciind că sacrificiul din 1989 nu a fost inutil

David Miliband, ministrul britanic de externe (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"La împlinirea a 20 de ani de la Revoluţia din 1989, mulţi britanici îşi aduc încă bine aminte de eroismul celor care şi-au dat viaţa la Timişoara, în Bucureşti şi în alte părţi ale României pentru a răsturna regimul Ceauşescu. Înfrângerea unui aparat de securitate atât de puternic a presupus un curaj extraordinar", apreciază David Miliband în mesajul transmis, marţi, ministrului interimar de Externe, Cătălin Predoiu.

Miliband apreciază că sacrificiul nu a fost inutil. "Douăzeci de ani mai târziu, ţara dumneavoastră a făcut progrese foarte mari. Calitatea de stat membru al Uniunii Europene şi al NATO dovedeşte acest lucru. Poporul român a muncit din greu pentru o viaţă mai liberă şi mai bună şi îşi merită succesul", scrie ministrul britanic al Afacerilor Externe.

"Sunt mândru că, în toată această perioadă noi, britanicii, am păstrat legături strânse cu dumneavoastră, românii", declară şeful diplomaţiei de la Londra.

Miliband reaminteşte de încheierea unui parteneriat strategic între România şi Marea Britanie, în 2003, dar şi de faptul că Tony Blair a fost primul lider european care a cerut, într-un discurs ţinut în Parlamentul de la Bucureşti în 1999, integrarea României în Uniunea Europeană.

"Relaţiile bilaterale foarte bune au condus la deschiderea a peste 4.000 de companii britanice în ţara dumneavoastră - un atu pentru prosperitate. Mulţi români şi britanici şi-au unit eforturile pentru a-i ajuta pe cei mai puţin privilegiaţi, precum copiii cu necesităţi speciale, persoanele cu dizabilităţi sau cele aflate în îngrijire paleativă. Nu în ultimul rând, soldaţii noştri luptă împreună în Afganistan. Sper ca această colaborare strânsă să continue, astfel încât să promovăm acele valori ale libertăţii şi ale democraţiei care au aprins scânteia Revoluţiei din 1989. Astfel de valori au contribuit la depăşirea obstacolelor trecutului şi ne vor ajuta să asigurăm pacea şi stabilitatea în viitor", conchide Miliband.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici