Ministerul Dezvoltării: Ordonanţă pentru ajustarea valorilor din contractele de investiţii publice

Ministerul Dezvoltării a iniţiat o ordonanţă pentru ajustarea valorilor din contractele de investiţii publice, în urma creşterilor de preţuri, a anunţat marţi ministrul Cseke Attila.

1175 afișări
Imaginea articolului Ministerul Dezvoltării: Ordonanţă pentru ajustarea valorilor din contractele de investiţii publice

Ministerul Dezvoltării: Ordonanţă pentru ajustarea valorilor din contractele de investiţii publice

Potrivit Ministerului Dezvoltării, creşterile globale de preţuri, ale materialelor de construcţii, ale salariilor din acest domeniu, ale carburanţilor şi ale celor din domeniul energetic afectează lucrările de construcţii. Astfel, ministerul a iniţiat o nouă Ordonanţă de Urgenţă care prevede ajustarea valorilor din contractele de investiţii publice.

„Guvernul asigură, prin această măsură, continuarea investiţiilor publice, astfel încât să nu fie irosiţi banii publici pe investiţii începute şi care ar putea să rămână, altfel, neterminate”, a declarat Cseke Attila.

În urma creşterii preţurilor materialelor de construcţii din 2021, Ministerul Dezvoltării a propus o soluţie, anul trecut, prin care au fost salvate, de la sistarea lucrărilor, 1.675 de investiţii finanţate de MDLPA, printre care spitale, şcoli şi drumuri, în valoare totală de aproape 600 milioane de lei. Măsura prevedea lucrările aflate în execuţie. Noua măsură propusă prevede soluţii şi pentru contractele aflate în procedură de achiziţie şi cele în aflate derulare, finanţate din fonduri guvernamentale sau europene.

„Există un acord în Guvern şi în coaliţia de Guvernare pe această măsură, iar suma totală necesară pentru suplimentare din bugetul de stat, până la sfârşitul anului 2022, este de aproximativ 5,16 miliarde de lei. Este un cost care trebuie asumat astfel încât să nu pierdem banii publici investiţi deja în proiecte care ar putea rămâne neterminate, în proiecte care ar putea, altfel, rămâne pe hârtie. Profitul firmelor de construcţii nu va fi suplimentat, acoperim doar costurile crescute, iar soluţia rămâne valabilă şi pe viitor, când, în urma unor eventuale scăderi de preţuri, vom putea economisi bani publici prin ajustarea facturilor”, a precizat Cseke Attila.

Ministerul a spus că, în ultimul an, costul fier betonului s-a dublat, iar costul bitumului s-a majorat cu 119%.

„Fără măsura propusă astăzi, ar putea fi blocate investiţiile, firmele de construcţii care ar intra în insolvenţă ar însemna o creştere a ratei şomajului şi investiţiile care urmează să fie finanţate prin PNRR nu ar mai avea constructori”, a adăugat ministrul.

Conform propunerii, ajustarea se realizează exclusiv pentru restul rămas de executat din contracte, în baza unui nou act adiţional la contract şi se va face la fiecare situaţie de plată.

Contractanţii pot depune, în primele 45 de zile după intrarea în vigoare a noii Ordonanţe de Urgenţă, solicitare către autorităţile contractante pentru ajustarea valorii contactelor de investiţii publice, susţine Cseke Attila.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici